×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Liechtenstein voelt niets voor vrouwelijke regent

  Na 300 jaar nog steeds dezelfde Huiswet van het vorstenhuis

  Liechtenstein voelt niets voor vrouwelijke regent

  De vorstenfamilie van Liechtenstein voelt er niets voor om de troonopvolgingsregels te veranderen waardoor ook vrouwen de tussen Oostenrijk en Zwitserland ingeklemde ministaat kunnen regeren. Erfprins Alois, die sinds 2004 het dagelijks bestuur van Liechtenstein namens zijn vader vorst Hans Adam II uitoefent, benadrukte in een lang en kritisch interview met Zwitserse journalisten dat de familie geen wijziging wenst.

  Aanleiding voor het vraaggesprek met onder meer de Neue Zürcher Zeitung, was de nationale feestdag van Liechtenstein die donderdag in het teken staat van het driehonderdjarig bestaan van het vorstendom. Dat wordt al het hele jaar gevierd, maar de festiviteiten vinden op de ‘Staatsfeiertag’ hun hoogtepunt.

  Liechtenstein is de enige Europese monarchie waar vrouwen zijn uitgesloten van de troon. De basis daarvoor ligt in de Huiswet van het vorstenhuis, die volgens Alois misschien niet zorgt voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen maar wel voor stabiliteit en voorspelbaarheid van het bestuur. Dat vindt hij belangrijker dan het genderprobleem. “Vooral omdat men in een erfelijke monarchie toch geen volledige gelijkheid kan introduceren.”

  Erfprins Alois verdedigde vol passie het Liechtensteinse bestuursmodel waarin de vorstelijke familie veel macht en zeggenschap heeft. In de ogen van de Zwitserse journalisten, die zich nadrukkelijk als republikeinen afficheerden, was dat allesbehalve democratisch. Maar Alois wees er herhaaldelijk op dat de grondwet de bevolking de mogelijkheid geeft de vorst naar huis te sturen, en de vorst niet veel mogelijkheden heeft tegen de wil van de bevolking in te gaan.

  15 augustus 2019 - 11:51