Image 63

Koningshuisfan Johan Vlemmix over Prinsjesdag: ‘‘Onzichtbaarheid is gevaar voor de monarchie’’

Net zoals vorig jaar vindt Prinsjesdag vooral achter gesloten deuren plaats. Door het ontbreken van de traditionele rijtoer door Den Haag laten de Oranjes zich opnieuw niet zien aan het publiek. Jammer, stellen Oranjefans Oscar Meijer en Johan Vlemmix tegenover het ANP.

“Ik vind het ontzettend jammer dat het weer niet doorgaat”, zegt Johan Vlemmix. De bekende koningshuisliefhebber staat normaal gesproken ieder jaar vooraan om naar de koets met de Oranjes te zwaaien tijdens de rijtoer, maar dat zit er dit jaar weer niet in. “Vorig jaar ben ik tegen alle adviezen in wel gaan kijken. In het oranje en met mijn speciale “oranje-bumper” om afstand te houden, maar zonder de koning is het maar een saaie boel. Prinsjesdag zonder koning is als een verjaardag zonder gasten.”

De Amersfoortse Oscar Meijer vindt de tweede sobere Prinsjesdag op rij ook jammer. Al sinds begin jaren tachtig staat Meijer in opvallende oranje outfits langs de route van de rijtoer en is daarmee een bekend gezicht geworden in het Haagse. “Ik heb eventjes overwogen om toch te gaan kijken, misschien vanuit mijn hotelkamer, maar toen burgemeester Van Zanen opriep niet te komen, ben ik van dat idee afgestapt. En waarschijnlijk zie ik dan toch ook niks omdat ze in een auto zitten.” Hij volgt het gebeuren dus weer vanuit huis. “Maar dat is toch een heel andere ervaring.”

Meijer en Vlemmix stellen dat de afwezigheid van Máxima en Willem-Alexander niet zo goed is voor hun populariteit. “Die onzichtbaarheid is een gevaar voor de monarchie.”, zegt Meijer. Hij denkt dat als mensen de Oranjes vaker hadden gezien dat de gemoederen over bijvoorbeeld de reis naar Griekenland vorig jaar oktober niet zo hoog opgelopen waren. “Dan hadden de mensen ze wat meer gegund.” Vlemmix deelt die mening. “Hij kan zo populair zijn. Maar nu komt hij vaker negatief in het nieuws, zoals over het jagen bij Het Loo, en dat is natuurlijk niet goed.”

Lees ook:

5x mooie plaatjes van Amalia

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty

Bron: ANP. Beeld: ANP.