Koningin Rania: symbool voor de toekomst van Arabië

Modefotograaf Alexi Lubomirski kreeg deze maand de eer de Jordaanse koningin Rania Al Abdullah te fotograferen voor de cover van Harper’s Bazaar Arabia. Rania is deze maand 20 jaar in haar functie als koningin van Jordanië en wordt door het blad geprezen om haar ‘intelligentie, integriteit en intuïtie’.

Modefotograaf prins Alexi Lubomirski kreeg deze maand de eer de Jordaanse koningin Rania Al Abdullah te fotograferen voor de cover van Harper’s Bazaar Arabia. Rania is deze maand 20 jaar koningin van Jordanië en wordt door het blad geprezen om haar ‘intelligentie, integriteit en intuïtie’.

Eerder deze maand bezocht koningin Máxima de Jordaanse hoofdstad Amman in haar rol als VN-pleitbezorger voor financiële diensten.

Sinds de Syrische crisis in 2011 heeft Jordanië 1,3 miljoen vluchtelingen opgevangen. Hierdoor komt het huidige bevolkingsaantal volgens schattingen van de Verenigde Naties uit op ongeveer 10 miljoen. Een groei waarop Jordanië niet had kunnen anticiperen. “We konden onschuldige mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, dood en wanhoop niet zomaar wegsturen”, zegt koningin Rania. “Ik denk dat de keuze die Jordanië, haar leiders en mensen hebben gemaakt toen Syriërs over de grens begonnen te vluchten, de geschiedenis in zal gaan als voorbeeld van moreel leiderschap en morele moed.” “Jordanië blijft een baken van veerkracht en optimisme in de Arabische wereld; haar koningin, wereldwijd vereerd, staat symbool voor het moderne Arabië.”, schrijft Harper’s Bazaar.

Zoals koningin Máxima zich inzet voor toegang tot financiële diensten, zet koningin Rania zich in voor toegang tot onderwijs voor vrouwen in Jordanië. “De grootste steun die een vrouw kan krijgen, is die van een andere succesvolle vrouw die haar optilt en tegen haar zegt: ‘je kunt dromen, je kunt slagen’, zegt Rania.

Door Seger Terpstra