Koning Abdullah: ‘Moslims moeten IS bestrijden’

De strijd tegen de radicale moslimterroristen van Islamitische Staat (IS) is er vooral een van de moslimlanden. Dat zei de Jordaanse koning Abdullah II dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg. "Wij en andere Arabische landen verdedigen niet alleen onze bevolking, maar ook ons geloof. Dit is een strijd die door moslimlanden moet worden opgelost. Ik kan niet toestaan dat terroristen mijn geloof kapen!''

Zonder partners, zoals Europa, kan de strijd niet worden gevoerd, aldus de koning. Hij riep dan ook op tot samenwerking. "Samen kunnen we de terroristen verslaan.''

De koning onderstreepte dat de acties van IS haaks staan op de islam. Hij noemde de handelingen van IS gebaseerd op haat en minachting en tegen de menselijkheid. "Het motief van deze terroristen is niet het geloof, maar macht'', zei de koning. Moslim zijn betekent anderen respecteren, benadrukte hij.

Bombardementen

De koning bedankte Europa voor de steun aan Jordanië in de strijd tegen IS, maar ook voor de ondersteuning bij de opvang van vluchtelingen uit onder meer Syrië. Het aantal vluchtelingen dat Jordanië heeft opgevangen staat gelijk aan "wanneer Frankrijk de hele bevolking van België zou opvangen'', zei de koning.

Het was de vierde keer dat de Jordaanse koning een bezoek bracht aan het EP en de Europarlementariërs toesprak.

Jordanië schroefde de bombardementen op IS-doelen op nadat een gevangen Jordaanse straaljagerpiloot, Moaz al-Kasasbeh, levend door IS werd verbrand. Ook Nederland is betrokken bij de internationale strijd tegen IS, met de inzet van zes F-16-gevechtsvliegtuigen. De F-16's opereren vanaf een basis in Jordanië.