Placeholder

Keizerin van Japan (81) kweekt zijderupsen

De Japanse keizerin Michiko kweekt al haar hele leven lang zijderupsen. Van de zijde die wordt gewonnen worden fraaie stoffen gemaakt die gasten van de keizerlijke familie cadeau krijgen. En ondanks haar ver gevorderde leeftijd - Michiko is 81 jaar - geeft ze deze sinds 1871 bestaande hoftraditie niet op. Ze is er zelfs nauw bij betrokken.

De keizerin legde maandag zelf weer eitjes van zijdevlinders op de bladen van moerbeibomen in de kweekkassen van het keizerlijk paleis, de Momijiyama Imperial Cocoonery. Uit de eitjes komen de zijderupsen, die zich vervolgens een cocon spannen: de zijde. Er wordt niet gewacht tot de rups een vlinder wordt, want de vlinder bant zich een weg door de cocon en vernielt daardoor een deel van de zijde.

De keizerin heeft er voor gezorgd dat een inheemse zijderups, koishimaru, die vanwege de lage productie uit de gunst was geraakt, niet uitstierf. Dat bleek een belangrijk besluit omdat de dunnere zijde van deze rups bijzonder geschikt is voor de renovatie van eeuwenoude textielen.