Keizerin Masako van Japan zet traditionele zijdeteelt voort

In Japan wordt het begin van het nieuwe zijdeseizoen meestal groots gevierd. Dat ging nu niet vanwege corona, maar keizerin Masako zet wel graag de zijdeteelt-traditie voort.

De Goyosan Hajime no Gi-ceremonie, waarmee het begin van het zijdeseizoen wordt gevierd, was dit jaar versoberd. De keizerin kreeg bijvoorbeeld hulp van slechts 1 hofmedewerker. En er werd dit jaar maar 1 soort zijderups uitgezet. Dit gebeurt op de eikenbladeren in de keizerlijke Momijiyama-kas.

Het gaat om de Koishimaru-rups. Een diertje dat Masako’s schoonmoeder (keizerin Michiko, inmiddels 85 jaar) met zorg heeft ontwikkeld. En waar de familie heel trots en heel zuinig op is. Grappig detail is nog wel dat deze rups niet bepaald snel te werk gaat: hij produceert minder dan 500 meter zijdedraad, per rups. Daar waar andere rupsensoorten tot wel 1500 meter per rups maken.

Masako oogst de zijde ook zelf. En daarvan worden onder meer cadeaus gemaakt, die het keizerlijk paar aanbiedt aan internationale gasten. Ook wordt het gebruikt om het zijdewerk in tempels mee te restaureren.

Lees ook:

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA