×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Japanse prinses neemt afscheid van titels en privileges

  Prinses Noriko trouwt zondag met Kunimaro Senge

  Japanse prinses neemt afscheid van titels en privileges

  De Japanse prinses Noriko neemt met haar huwelijk zondag met Kunimaro Senge afscheid van haar lidmaatschap van de keizerlijke familie. Ze verliest haar titel en privileges en wordt ‘gewoon’ mevrouw Senge.


  De afgelopen dagen heeft Noriko al afscheid genomen van keizer Akihito en keizerin Michiko en van de keizerlijke Shinto-heiligdommen op het terrein van het keizerlijk paleis in Tokio. Het huwelijk vindt plaats in het heiligdom Izumo Taisha, waar Kunimaro’s familie al generaties de plechtigheden leidt.

  De Amerikaanse bezettingsmacht bepaalde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog dat de wijdvertakte keizerlijke familie tot de kern moest worden teruggebracht. Prinsessen die buiten de familie huwden, verloren daarmee al hun rechten, zo werd onder meer bepaald. Het is een regel die consequent wordt doorgevoerd. Op de jaarlijkse familiefoto van keizer en keizerin ontbreekt hun dochter Sayako, sinds haar huwelijk in 2005 met Yoshiki Kuroda.

  De wet kan problemen opleveren voor het voortbestaan van het keizershuis omdat keizer Akihito bijvoorbeeld maar vier kleinkinderen heeft, van wie er drie meisjes zijn. Met het vertrek van Noriko telt de hele familie nog maar 20 leden, van wie een deel hoogbejaard. Dat geeft ook problemen bij de representatie. Premier Shinzo Abe denkt er nu over om getrouwde ex-leden van het keizershuis toch toe te staan nog een rol te spelen.

  4 oktober 2014 - 12:45