×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Japanse keizer wil aftreden

  Akihito voelt 'lichamelijke zwakte'

  Japanse keizer wil aftreden

  Keizer Akihito heeft aangegeven zich lichamelijk te zwak te voelen om zijn taken te vervullen. Zonder het woord 'abdicatie' te gebruiken heeft hij aangegeven dat hij het tijd vindt om plaats te maken voor een nieuwe generatie.


  Het woord abdicatie kan volgens insiders niet gebruikt worden, omdat dat een te politieke boodschap zou kunnen zijn. In Japan mag de keizer geen politieke uitspraken doen en aangezien er geen regels of wetten zijn die een abdicatie regelen en dat dus door de politiek bepaald moet worden, onthield hij zich van het bewuste woord. Wel gaf hij aan dat hij zich te zwak voelt om zijn taken goed te kunnen blijven vervullen en dat een regentschap ook niet tot de mogelijkheden behoort. Hij gaf ook aan dat de overgang naar een nieuwe keizer bij overlijden een te lange tijd duren en een te grote belasting zijn voor de keizerlijke familie en zijn opvolger. Voorbereidingen van de begrafenis kunnen maanden duren en de voorbereiding van de inhuldiging van de nieuwe keizer zelfs een jaar. Een abdicatie ligt gevoelig bij conservatieve Japanners omdat het een breuk is met recente tradities. Bovendien krijgt elke keizer in Japan zijn een tijdperk dat naar hem vernoemd wordt. Dit tijdperk eindigt officieel bij zijn dood. Momenteel leeft Japan in het Heisei-tijdperk en officieel begint de jaartelling opnieuw na zijn dood. 

  Akihito is de 125-ste keizer van Japan en volgde in 1989 zijn vader Hirohito op. De nieuwe keizer wordt waarschijnlijk Akihito's oudste zoon Naruhito. 

  8 augustus 2016 - 08:05