Japanse keizer wil aftreden

Keizer Akihito heeft aangegeven zich lichamelijk te zwak te voelen om zijn taken te vervullen. Zonder het woord 'abdicatie' te gebruiken heeft hij aangegeven dat hij het tijd vindt om plaats te maken voor een nieuwe generatie.

Het woord abdicatie kan volgens insiders niet gebruikt worden, omdat dat een te politieke boodschap zou kunnen zijn. In Japan mag de keizer geen politieke uitspraken doen en aangezien er geen regels of wetten zijn die een abdicatie regelen en dat dus door de politiek bepaald moet worden, onthield hij zich van het bewuste woord. Wel gaf hij aan dat hij zich te zwak voelt om zijn taken goed te kunnen blijven vervullen en dat een regentschap ook niet tot de mogelijkheden behoort. Hij gaf ook aan dat de overgang naar een nieuwe keizer bij overlijden een te lange tijd duren en een te grote belasting zijn voor de keizerlijke familie en zijn opvolger. Voorbereidingen van de begrafenis kunnen maanden duren en de voorbereiding van de inhuldiging van de nieuwe keizer zelfs een jaar. Een abdicatie ligt gevoelig bij conservatieve Japanners omdat het een breuk is met recente tradities. Bovendien krijgt elke keizer in Japan zijn een tijdperk dat naar hem vernoemd wordt. Dit tijdperk eindigt officieel bij zijn dood. Momenteel leeft Japan in het Heisei-tijdperk en officieel begint de jaartelling opnieuw na zijn dood. 

Akihito is de 125-ste keizer van Japan en volgde in 1989 zijn vader Hirohito op. De nieuwe keizer wordt waarschijnlijk Akihito's oudste zoon Naruhito. 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen