Placeholder

Japanse keizer toont weer berouw voor Tweede Wereldoorlog, tegen zere been conservatieven

De Japanse keizer Akihito heeft woensdag opnieuw spijt betuigd voor de wreedheden die Japan beging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat deed hij tijdens zijn korte toespraak tijdens de nationale herdenking van de capitulatie van Japan, dit jaar precies 73 jaar geleden.

"Nadenkend over ons verleden en rekening houdend met gevoelens van diep berouw, hoop ik van harte dat de verwoestingen van een oorlog zich niet zal herhalen", zo sprak de 84-jarige Akihito volgens de Japan Times. De speech is al enige jaren ongeveer gelijk aan het jaar ervoor. Dit keer stond hij voor het eerst stil bij het feit dat er nu al jarenlange vrede is. Akihito eindigde met de gebruikelijke woorden waarin hij wederom een "oprecht eerbetoon" had aan iedereen die zijn leven verloor tijdens de oorlog. "Zowel op het slagveld als elders."

In 2015 sprak de keizer voor het eerst over gevoelens van "diep berouw", tot verrassing van een deel van de bevolking. Conservatieven vonden dat Akihito daarmee te ver ging. Premier Shinzo Abe, die ook een toespraak hield, lette zoals altijd op zijn woorden. Hij omzeilde weer elke mogelijke erkenning van Japanse verantwoordelijkheid tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Akihito werd in de Nippon Budokan Hall in Tokio bijgestaan door zijn echtgenote keizerin Michiko. De twee waren er voor het laatst als keizer en keizerin bij. Akihito treedt in april vanwege gezondheidsredenen af. Zijn zoon Naruhito volgt hem op.