×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Hollande even in zijn rol als co-prins

  Franse president bezoekt 'zijn' prinsdom

  Hollande even in zijn rol als co-prins

  De wereld kent François Hollande als president van Frankrijk. De afgelopen dagen echter fungeerde Hollande als co-prins van buurland en prinsdom Andorra. "De meeste Fransen weten niet dat ik die functie heb", zei Hollande in een kort gesprek met journalisten tijdens zijn bezoek aan Andorra, een ministaatje in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje.


  Hollande bracht een tweedaags bezoek aan 'zijn' prinsdom, maar hij is zoals zijn titel van co-prins al aangeeft niet het enige staatshoofd. Hij deelt die positie met de bisschop Joan Enric Vives van Seu d'Urgell in Spanje. Dit arrangement bestaat al eeuwen. De Franse president is daarbij slechts de rechtsopvolger van de graven van Foix en daarna de Franse koningen die al in 1607 co-prins waren van de bergstaat.

  Co-prins Hollande was donderdag en vrijdag op kennismakingsbezoek in Andorra, dat hij wil helpen de economie weer op de rails te krijgen. "Maar ook voor Frankrijk is de band met Andorra belangrijk. Er werken hier veel Fransen", aldus de co-prins, die ook het Franstalig onderwijs in Andorra wil versterken. De landstaal is tegenwoordig Catalaans, maar veel jongeren gaan graag in Frankrijk studeren.

  Co-prins François Mitterrand stemde in 1993 in met een vergaande wijziging van de staatsinrichting van Andorra, waardoor de co-prinsen veel van hun zeggenschap overdroegen aan de 'cap del Govern', de premier. Andorra kon daardoor ook lid worden van de Verenigde Naties. Het land heeft toestemming eigen euromunten uit te geven. Dat zou in de loop van dit jaar voor het eerst moeten gebeuren.

  13 juni 2014 - 17:05