Placeholder

Hollande even in zijn rol als co-prins

De wereld kent François Hollande als president van Frankrijk. De afgelopen dagen echter fungeerde Hollande als co-prins van buurland en prinsdom Andorra. "De meeste Fransen weten niet dat ik die functie heb", zei Hollande in een kort gesprek met journalisten tijdens zijn bezoek aan Andorra, een ministaatje in de Pyreneeën tussen Frankrijk en Spanje.

Hollande bracht een tweedaags bezoek aan 'zijn' prinsdom, maar hij is zoals zijn titel van co-prins al aangeeft niet het enige staatshoofd. Hij deelt die positie met de bisschop Joan Enric Vives van Seu d'Urgell in Spanje. Dit arrangement bestaat al eeuwen. De Franse president is daarbij slechts de rechtsopvolger van de graven van Foix en daarna de Franse koningen die al in 1607 co-prins waren van de bergstaat.

Co-prins Hollande was donderdag en vrijdag op kennismakingsbezoek in Andorra, dat hij wil helpen de economie weer op de rails te krijgen. "Maar ook voor Frankrijk is de band met Andorra belangrijk. Er werken hier veel Fransen", aldus de co-prins, die ook het Franstalig onderwijs in Andorra wil versterken. De landstaal is tegenwoordig Catalaans, maar veel jongeren gaan graag in Frankrijk studeren.

Co-prins François Mitterrand stemde in 1993 in met een vergaande wijziging van de staatsinrichting van Andorra, waardoor de co-prinsen veel van hun zeggenschap overdroegen aan de 'cap del Govern', de premier. Andorra kon daardoor ook lid worden van de Verenigde Naties. Het land heeft toestemming eigen euromunten uit te geven. Dat zou in de loop van dit jaar voor het eerst moeten gebeuren.