×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Het nieuwe Maleisische koningspaar?

  Sultan Abdullah heeft eed afgelegd

  Het nieuwe Maleisische koningspaar?

  Sultan Abdullah heeft dinsdagmorgen de eed afgelegd als nieuwe heerser van de Maleisische deelstaat Pahang. In een traditionele plechtigheid in de Balairung Seri (troonzaal) van Istana Abu Bakar in de koninklijke hoofdstad Pekan beloofde hij het motto van zijn afgetreden vader te zullen handhaven. Dat was 'de vorst en zijn volk zijn onscheidbaar'.


  Abdullah (59) maakt kans op 31 januari opnieuw het middelpunt te zijn van een installatieplechtigheid, maar dan als koning van Maleisië. Pahang is namelijk aan de beurt om de volgende Yang di-Pertuan Agong te leveren. Er is een vacature door het plotselinge terugtreden eerder deze maand van koning Muhammad V. Dat was ook de reden om Abdullah snel sultan te maken. Maleisië kent een onder negen vorsten van evenzovele deelstaten om de vijf jaar roulerend koningschap. Bij de aanwijzing wordt een rotatieschema gebruikt, maar er is geen verplichting deze te volgen. Als een in aanmerking komende sultan niet fit is of niet wil, kunnen de negen iemand anders kiezen, waarbij ze dan weer wel de lijstvolgorde aanhouden. De koninklijke familie van Pahang was bang te worden overgeslagen omdat Abdullah’s vader, sultan Ahmad Shah (88), fysiek niet in staat was het koningschap op zich te nemen. In zijn eigen deelstaat had hij in 2016 de dagelijkse leiding al overgedragen aan de kroonprins. Afgelopen week werd het besluit genomen om Abdullah tot sultan te maken, zodat hij bij de komende bijeenkomst van de negen vorsten ook tot koning kan worden gekozen. In zijn troonrede dinsdag liep de nieuwe sultan daar niet op vooruit. Hij vroeg de bevolking van Pahang te bidden voor het welzijn van zijn zieke vader en dankte zijn echtgenote Azizah voor haar steun. Ook riep de bestuurders van de deelstaat op hun taken in alle eerlijkheid en verantwoordelijkheid uit te voeren.

  15 januari 2019 - 14:54