×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Herdenking voor Albanese koningin Géraldine

  Kroonprins Leka legt bloemen op graf grootmoeder

  Herdenking voor Albanese koningin Géraldine

  Kroonprins Leka II van Albanië heeft donderdag samen met zijn verloofde Elia Zaharia bloemen gelegd op het graf van zijn grootmoeder koningin Géraldine. Ze deden dat in het koninklijk mausoleum in Tirana. Donderdag is het honderd jaar geleden dat Géraldine, echtgenote van Albanië's laatste en enige koning Zog I, werd geboren.


  De Hongaarse Géraldine Apponyi trouwde in april 1938 met Zog die zichzelf in 1928 had uitgeroepen tot koning van de Albanezen. Ze had hem enkele maanden eerder voor het eerst ontmoet. Op 5 april 1939 kreeg het echtpaar een zoon, kroonprins Leka I.

  Het familiegeluk was van korte duur want twee dagen later moest de koninklijke familie vluchten voor een inval van Mussolini's Italië. Na de Tweede Wereldoorlog namen communisten de macht over in het Balkanland dat daarna hermetisch op slot ging. Zog overleed in ballingschap en zijn zoon nam de aanspraken op de troon over.

  Gedenkteken

  Géraldine, bekend als de 'witte roos van Hongarije' en 'moeder van de Albanezen'. keerde in 2002 op verzoek van het Albanese parlement terug naar Albanië, waar ze nog geen jaar had gewoond. Vijf maanden na haar 'thuiskomst' overleed ze.

  De koningin werd enkele jaren geleden tijdens een staatsbegrafenis bijgezet in een nieuw koninklijk mausoleum nadat de stoffelijke resten van Zog I ook naar Albanië waren overgebracht. Haar kleinzoon Leka II probeert door het koninklijk verleden onder de aandacht te brengen, de Albanese bevolking te bewegen voor herstel van de monarchie te kiezen.

  Donderdagavond is er in Tirana nog een mis voor Géraldine en ook in kasteel Apponyi in Oponice in Slowakije is een herdenking en wordt een gedenkteken onthuld.

  6 augustus 2015 - 16:54