×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Herbegrafenis koningin-moeder Elena

  18 oktober zal het lichaam worden overgevlogen

  Herbegrafenis koningin-moeder Elena

  Het Roemeense koningshuis heeft vrijdag de details bekendgemaakt van de herbegrafenis van koningin-moeder Elena volgende maand.

  De kist met het stoffelijk overschot wordt op 18 oktober in een toestel van de Roemeense luchtmacht van Zwitserland overgevlogen naar Boekarest. De volgende dag volgt een uitvaartplechtigheid in de Roemeense-orthodoxe Oude Kathedraal in Curtea de Arges.

  Aansluitend is de herbegrafenis in de naastgelegen Nieuwe Kathedraal, waar eerder ook haar ex-echtgenoot koning Carol II is herbegraven en waar in 2017 haar zoon Mihai zijn laatste rustplaats vond.

  Ballingschap

  De op 2 mei 1896 geboren Elena was de dochter van de Griekse koning Constantijn I en daarmee prinses van Griekenland en Denemarken. In 1921 huwde ze met de Roemeense kroonprins Carol. Nog datzelfde jaar werd hun enige kind geboren, Mihai. Het huwelijk liep snel spaak en eindigde in een echtscheiding en tijdelijke verbanning van Elena toen Carol in 1930 koning werd.

  Tien jaar later kon ze als koningin-moeder terugkeren toen Mihai zijn afgezette vader opvolgde. In 1947 verjoeg het communistisch regime de koninklijke familie en Elena stierf in 1982 in ballingschap in Zwitserland. Ze werd begraven in Lausanne, op de begraafplaats Bois de Vaux.

  28 september 2019 - 13:33