Thailand Politics Judiciary

Heftig! Thaise oppositieleider krijgt 11 aanklachten majesteitsschennis

Woensdag heeft de Thaise regering elf aanklachten wegens majesteitsschennis ingediend tegen oppositieleider Thanathorn Juangroongruangkit. Dit omdat hij vraagtekens zette bij de toekenning van een monopolie voor de Thaise productie van het AstraZeneca-coronavaccin aan Siam Bioscience. Dat bedrijf is eigendom van koning Vajiralongkorn.

Anutin Charnvirakul, de Gezondheidsminister van Thailand, haalde hard uit naar Thanathorn, voorman van de in 2020 op last van de regering verboden Future Forward Party. “Hij praat alsof hij alles weet, maar hij weet niet hoe hij dankbaar moet zijn voor de monarchie”, aldus de bewindsman. Die verwees daarop naar de twintig mobiele coronateststations die geschonken zijn door de koning en fikse donaties aan de gezondheidssector. Waar het geld daarvoor vandaan kwam, vertelde hij er niet bij.

De straf is niet mis. De oppositieleider wacht namelijk bij de veroordeling voor alle elf aanklachten van majesteitsschennis een minimumstraf van elf keer drie jaar met een uitloop tot maximaal 165 jaar. Daar komt nog een mogelijke veroordeling van vijf jaar bij voor overtreding van de wet op computermisdrijven door het verspreiden van ‘valse informatie en het zaaien van twijfel’. Vervolging dreigt ook voor iedereen die linkt naar de berichten van Thanathorn of deze deelt.

De 41-jarige Thanathorn reageerde woensdag gelaten op de aanklachten. Hij zei dat de woedende reactie hem alleen maar sterkte in de gedachte dat er iets niet klopte. “Waarom zou de regering anders zo openlijk dit privébedrijf verdedigen. Geven ze toe dat ze het hebben bevoordeeld?”

LEES OOK:

Pieter van Vollenhoven diep onder de indruk van inauguratie Joe Biden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.