Thailand Royalty

Heeft de Thaise koning iets illegaals gedaan?

Veel Thai zijn ervan overtuigd dat hun koning vanuit Duitsland bevelen gaf om prodemocratische protesten in de Thaise hoofdstad Bangkok tegen te gaan. Ook zou hij staatszaken van afstand afhandelen. In Thailand groeit de kritiek op de koning en de monarchie.

Volgens de Duitse regering heeft Vajiralongkorn niets illegaals gedaan tijdens zijn verblijf in Duitsland. De koning bezit een villa in de Beierse Alpen en verblijft weinig in zijn geboorteland. “De Duitse regering heeft geen betrouwbaar bewijs dat de Thaise koning dergelijke beslissingen heeft genomen tijdens zijn verblijf in Duitsland”, staat in een verklaring van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat ervan overtuigd is dat Vajiralongkorn geen beslissingen neemt die “in strijd zijn met het Duitse rechtssysteem”.

Demonstranten in Thailand wilden dat Duitsland onderzocht of Vajiralongkorn staatszaken vanuit Duitsland regelt, iets wat volgens hen niet moet kunnen. Miguel Berger, de Duitse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, stelt dat het verblijf van de Thaise koning “van particuliere aard” is. Minister Heiko Maas beloofde eerder al het niet te tolereren dat Vajiralongkorn Thailand regeert vanaf Duitse bodem.

De koning heeft de afgelopen tijd veel kritiek gehad, iets wat altijd taboe was. Wie kritiek levert riskeert namelijk een gevangenisstraf van vijftien jaar. Veel Thai eisen nu echter een nieuwe regering, een nieuwe grondwet en verregaande hervormingen binnen de huidige monarchie.

LEES OOK:

De musea zijn dicht, maar de koning mocht tóch op bezoek

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.