×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Hans Adam van Liechtenstein 25 jaar op de troon

  Liever manager dan 'Landesvater''

  Hans Adam van Liechtenstein 25 jaar op de troon

  Vorst Hans Adam II van Liechtenstein viert donderdag zijn zilveren regeringsjubileum. Op 13 november 1989 volgde hij automatisch zijn die dag overleden vader Franz Josef II op. ''Ik ben meer een manager die problemen oplost, en het liefst snel, dan een ‘Landesvater’'', aldus Hans Adam in een terugblik op zijn regeringstijd in de krant Liechtensteiner Vaterland.


  Hans Adam II heeft het dagelijks bestuur van Liechtenstein tien jaar geleden al overgedragen aan zijn zoon erfprins Alois, zoals voor hem zijn vader Franz Josef de dagelijkse besognes in 1984 al had overgelaten aan Hans Adam. De nieuwe vorst ging voortvarend aan de slag en loodste Liechtenstein in korte tijd de VN binnen.

  Belangrijk volgens Hans Adam (69) omdat daarmee de onafhankelijkheid van het tussen Oostenrijk en Zwitserland ingeklemde minivorstendom beter zou worden gegarandeerd. In eigen land was er verzet omdat het lidmaatschap als te duur werd gezien. Hans Adam zorgde er ook voor dat Liechtenstein toetrad tot de Economische Ruimte, waardoor de handel met EU-lidstaten werd vergemakkelijkt.

  Boekhouding

  Voor zijn aantreden in 1989 had Hans Adam zich ook al bekommerd om het omvangrijke familievermogen. Dat had zijn kritische blik hard nodig, aldus de vorst in zijn terugblik, want de boekhouding was een puinhoop. Inmiddels loopt het familiebedrijf gesmeerd, al heeft Liechtenstein te lijden gehad van de jacht op belastingontduikers door met name de Verenigde Staten en Duitsland.

  Liechtenstein – inclusief de vorstelijke bank LGT – heeft de regelgeving moeten aanpassen en is niet meer zo aantrekkelijk als parkeerplaats van vermogens. De inkomsten van de staat zijn daardoor ook verminderd. Erfprins Alois hamert al een paar jaar op de noodzaak van bezuinigingen.

  13 november 2014 - 16:47