Placeholder

Hans Adam van Liechtenstein 25 jaar op de troon

Vorst Hans Adam II van Liechtenstein viert donderdag zijn zilveren regeringsjubileum. Op 13 november 1989 volgde hij automatisch zijn die dag overleden vader Franz Josef II op. ''Ik ben meer een manager die problemen oplost, en het liefst snel, dan een ‘Landesvater’'', aldus Hans Adam in een terugblik op zijn regeringstijd in de krant Liechtensteiner Vaterland.

Hans Adam II heeft het dagelijks bestuur van Liechtenstein tien jaar geleden al overgedragen aan zijn zoon erfprins Alois, zoals voor hem zijn vader Franz Josef de dagelijkse besognes in 1984 al had overgelaten aan Hans Adam. De nieuwe vorst ging voortvarend aan de slag en loodste Liechtenstein in korte tijd de VN binnen.

Belangrijk volgens Hans Adam (69) omdat daarmee de onafhankelijkheid van het tussen Oostenrijk en Zwitserland ingeklemde minivorstendom beter zou worden gegarandeerd. In eigen land was er verzet omdat het lidmaatschap als te duur werd gezien. Hans Adam zorgde er ook voor dat Liechtenstein toetrad tot de Economische Ruimte, waardoor de handel met EU-lidstaten werd vergemakkelijkt.

Boekhouding

Voor zijn aantreden in 1989 had Hans Adam zich ook al bekommerd om het omvangrijke familievermogen. Dat had zijn kritische blik hard nodig, aldus de vorst in zijn terugblik, want de boekhouding was een puinhoop. Inmiddels loopt het familiebedrijf gesmeerd, al heeft Liechtenstein te lijden gehad van de jacht op belastingontduikers door met name de Verenigde Staten en Duitsland.

Liechtenstein – inclusief de vorstelijke bank LGT – heeft de regelgeving moeten aanpassen en is niet meer zo aantrekkelijk als parkeerplaats van vermogens. De inkomsten van de staat zijn daardoor ook verminderd. Erfprins Alois hamert al een paar jaar op de noodzaak van bezuinigingen.