Thailand Royalty Late King Anniversary

Groot nieuws! Thaise koning keert eindelijk terug naar eigen land

De Thaise koning Vajiralongkorn keert voorlopig niet terug naar Duitsland, waar hij de afgelopen dertien jaar vrijwel permanent heeft gewoond. Dat is woensdag door doorgaans goed ingelichte bronnen gemeld. De Thaise koning is sinds 11 oktober in eigen land en was van plan om zondag weer te vertrekken. Het huidige verblijf is het langste van dit jaar. De vorige zeven bezoeken duurden steeds minder dan 24 uur.

De koning ligt van alle kanten onder vuur en zou wat zaken op orde willen stellen. Voor het eerst sinds mensenheugenis staat de monarchie ter discussie. Dat was tot voor kort een taboe-onderwerp mede omdat er vijftien jaar gevangenisstraf staat op kritiek op het koningshuis. Sinds eind augustus echter hebben voor democratie en het aftreden van de regering demonstrerende studenten ook hervorming van de monarchie aan hun eisenlijst toegevoegd, en woensdag heeft een lid van de oppositie in het parlement gezegd dat naar hen moet worden geluisterd.

Vajiralongkorn heeft geen baat bij hervorming. Zo willen de studenten dat hij zich niet langer mengt in militaire zaken en de politiek, dat paal en perk wordt gesteld aan het koninklijke budget, dat de wet op majesteitsschennis wordt afgeschaft en dat hij terug verhuist naar Thailand. Vajiralongkorn had de laatste jaren zijn macht juist uitgebouwd en zoekt volgens waarnemers nu naar mogelijkheden om de geest van hervorming weer uit te doven.

LEES OOK:

Groothertog Henri: ‘‘Dramatische stijging corona-infecties’’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.