Placeholder

Ex-prins Nicolae gaat de strijd aan

De kleinzoon van de begin deze maand overleden koning Mihai van Roemenië gaat de beslissing aanvechten om hem uit de lijn van troonopvolging te halen en niet tot het koningshuis te rekenen.

Dat heeft Radu Enache, de advocaat van Nicholas de Roumanie Medforth-Mills – beter bekend als prins Nicolae – donderdag laten weten. Dit meldt de Roemeense nieuwssite Digi24: 'Nicolae is bereid zijn rechten op te eisen'.

Prins Nicolae, de enige kleinzoon van de laatste koning van Roemenië, was aanvankelijk tweede in de theoretische lijn van troonopvolging, na zijn kinderloze tante kroonprinses Margareta. In augustus 2015 werden Nicolae titel en positie afgenomen, naar verluidt vanwege gedrag dat in de ogen van de koning niet door de beugel kon. Een precieze reden werd nooit gegeven, maar de prins zou een meisje zwanger hebben gemaakt. Het vaderschap betwist hij echter.

In november werd hij tegengehouden toen hij zijn grootvader in het Zwitserse Aubonne op diens sterfbed wilde bezoeken. De koninklijke familie liet zelfs weten een klacht wegens huisvredebreuk te hebben ingediend bij de Zwitserse politie. Bij de uitvaart afgelopen zaterdag werd Nicolae gedoogd, maar hij mocht de koning niet op zijn laatste tocht met de koninklijke trein begeleiden.

Op Facebook bedankte Nicolae donderdag voor alle condoleances en steunbetuigingen. Over zijn wens in zijn rechten te worden hersteld sprak hij zich daar niet uit.