Durft Meghan de ‘grote vraag’ te stellen?

Het bezoek van de Hertog en Hertogin van Sussex aan Marokko maakt één van de grotere koninklijke mysteries van de afgelopen periode weer actueel. Prins Harry en zijn vrouw Meghan logeren als gast van de Marokkaanse koning in één van diens privé-paleizen. Daar is Lalla Salma, de echtgenote van Mohammed VI en moeder van kroonprins Moulay Hassan, al anderhalf jaar niet gezien in Marokko. Sterker nog: ze is nergens meer gezien.

Meghan geldt als een voorvechter van vrouwenrechten en komt op voor onderdrukte vrouwen. Zij kan daardoor moeilijk voorbij gaan aan het feit dat de meest prominente vrouw van Marokko, Lalla Salma, van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Het is bovendien een grote test op het diplomatieke vlak voor Meghan. Want ze kan de goede betrekkingen van het Verenigd Koninkrijk en Marokko niet onder druk zetten door teveel over deze privé-kwestie te vragen. Toch ligt de vraag bij nagenoeg alle Marokkanen en velen daarbuiten op de lopen. Lalla Salma was de eerste vrouw van een Marokkaanse koning die prominent in beeld kwam en juist het feit dat ze nu uit beeld is verdwenen, maakt een en ander zo opvallend. Lalla Salma gaf het Marokkaanse koninkrijk een moderne look en ze is populair bij de Marokkaanse bevolking. Ze gaf het Hof ook internationaal een gezicht door bijvoorbeeld haar toespraak voor de Verenigde Naties en haar aanwezigheid bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander in 2013.

Maar daarna werd zij steeds minder ingezet. Ze was alleen nog af en toe in de openbaarheid als haar kinderen, de kroonprins en dochter Lalla Khadiya, prominent in beeld kwamen. Maar sinds de hartoperatie van koning Mohammed VI lijkt zij geen rol meer te spelen. Ze stond niet op de foto die werd gemaakt kort nadat de koning succesvol in Parijs was geopereerd. Daarna spraken internationale media van een scheiding, maar dat werd in Marokko nooit officieel bevestigd. In de Marokkaanse media, die sterk onder overheidscontrole staan wordt Lalla Salma, al die tijd al min of meer doodgezwegen sinds oktober 2017.

Internationaal is er volop gespeculeerd over het lot van Lalla Salma. Sommige media suggereren dat ze huisarrest heeft gekregen, zoals dat destijds ook zou zijn gegaan met de ex-maîtresses van koning Hassan, de vader van de huidige koning Mohammed. Andere nieuwsbronnen hebben het over een ballingschap in Griekenland in een streng afgeschermde villa. En in Italië zou ze even met haar kinderen zijn gezien, tijdens een korte en zwaar beveiligde vakantie om te laten zien aan internationale media dat er niets met haar aan de hand is. Ook de familie en vrienden van Lalla Salma zwijgen inmiddels over haar.

Bezorgde Marokkanen en internationale media hebben nu hun hoop gevestigd op Meghan. Maar als zij de kwestie al ter sprake kan brengen – het is ongebruikelijk om gevoelige privé-kwesties ter tafel te brengen bij een officieel bezoek – dan is het maar zeer de vraag of zij er later iets over kan zeggen. Als dat al gebeurt, dan is dat de taak van de ambassadeur of de verantwoordelijke minister. De kans bestaat ook dat Meghan van het Britse Hof en de ambassadeur nadrukkelijk te horen heeft gekregen NIET naar Lalla Salma te vragen. In dat geval is het voor iedereen een test om te zien of zij zich daaraan zal houden.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen