Placeholder

Dubbel verjaardagsfeest in Jordanië

Het Jordaanse koninklijk gezin viert vrijdag twee verjaardagen. Koning Abdullah II wordt 53 jaar, zijn jongste zoon en vierde kind prins Hashem mag tien kaarsjes uitblazen.

In de krant Jordan Times wordt vrijdag uitgebreid stilgestaan bij de verjaardag van de koning die in februari 1999 onverwachts op de troon kwam. Abdullah was toen pas enkele dagen kroonprins. Zijn vader, de doodzieke koning Hoessein, besloot vlak voor zijn overlijden dat niet zijn broer Hassan zijn opvolger zou zijn, maar zijn oudste zoon Abdullah.

Sindsdien heeft Abdullah, die in juni 1993 is gehuwd met de acht jaar jongere Rania Al-Yassin, geprobeerd om de economie van Jordanië en de vooruitzichten voor de bevolking te verbeteren, aldus Jordan Times. Volgens de krant is er vooruitgang geboekt, maar heeft Jordanië het niet makkelijk.

Dat komt mede door het geweld en de spanningen in de buurlanden Irak en Syrië. In augustus vorig jaar telde de VN 619.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië, op een totale bevolking van 8 miljoen. Ook IS vormt een bedreiging voor Jordanië.

Abdullah probeert deze dagen een Jordaanse piloot die in handen is van de islamitische terreurbeweging vrij te krijgen. Dat is volgens de koning een nationale prioriteit. Jordanië is eventueel bereid tot een gevangenenruil, maar wil wel eerst bewijs dat de piloot Muath Kasasbeh nog leeft.