×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Doodsoorzaak Karel de Grote achterhaald

  Keizer stierf door longontsteking

  Doodsoorzaak Karel de Grote achterhaald

  Keizer Karel de Grote is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Dat concluderen twee wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar zijn stoffelijke resten. Karel de Grote overleed op 28 januari 814 en is bijgezet in de Dom van Aken.


  De resultaten van het onderzoek van mummiespecialist Frank Rühli en de antropoloog Joachim Schleifring zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Economics and Human Biology’. Beide wetenschappers onderzochten de botten van de keizer. Die kwamen in 1988 beschikbaar toen het graf tijdelijk werd geopend. De conclusie wordt volgens Rühli, die les geeft aan het instituut voor evolutionaire geneeskunde van de universiteit van Zürich, ondersteund door geschriften uit die tijd. Daarin werd gemeld dat Karel klaagde over pijn in de borst, enkele dagen nadat hij zich uitgebreid had gebaad. Rühli vertelde aan de Duitse krant Die Welt ook voldoende bewijs te hebben gevonden voor de jicht waaraan de keizer leed. Daarvan waren in zijn beenderen voldoende sporen gevonden. Tijdgenoten schreven al dat Karel, die tegenwoordig wel de vader van Europa wordt genoemd en die ook over het huidige Nederland regeerde, moeilijk liep.

  18 januari 2019 - 14:47