Placeholder

Vorst wil eerherstel: “Curryworst uitgevonden in MIJN koninklijke keuken!”

De Duitsers zijn trots op hun curryworst, er is zelfs een museum ter ere van het fastfoodgerecht. Maar vorst Alexander zu Schaumburg-Lippe beweert nu stellig: "de curryworst is in mijn kasteelkeuken uitgevonden!"

Door Rick Evers

Na de Tweede Wereldoorlog werd het eeuwenoude kasteel van de Schaumburg-Lippes in september 1946 in bezit genomen door officieren van het Britse leger. Ludwig Dinslage kookte voorheen in befaamde restaurants in Parijs, "een genie aan het fornuis", aldus Alexander. "De Britten bespaarden er niet op." Op een herfstavond in het slot werd Duitse braadworst met een dikke rode saus geserveerd. Men zou verbaasd hebben opgekeken, maar al gauw hebben geroepen dat het 'delicious!' was. 

Volgens de vorst had de kok urenlang geëxperimenteerd. "Hij had tomatenketchup, curry en sinaasappelmarmelade met elkaar gemixt uit grote jerrycans van 25 liter. We hebben de documenten daar nog van, dus zo moet het zijn gebeurd." De zoon van wijlen de chef bracht Alexander op het spoor. "Hij vroeg om een gedenkteken voor zijn vader, de uitvinder van de curryworst." Zijn beeltenis hangt intussen in de kasteelkeuken. "Hopelijk wordt de geschiedenis van de curryworst nu herschreven en krijgt meneer Dinslage een plekje in het Currywurst-Museum in Berlijn."