Bronnenmateriaal keizer Hirohito uitgegeven in 60 delen

Bijna een kwart eeuw na het begin van het verzamelen van bronnenmateriaal zijn de kronieken van de voormalige keizer van Japan, Hirohito (1901-1989), klaar. De serie boeken bestaat uit 60 delen en daar komen nog een deel met de index en een boek met verklarende noten bij.

Dat heeft het Japanse persbureau Jiji Press vrijdag gemeld. Volgens het persbureau zijn er niet eerder kronieken van zo'n grote omvang voor een keizer samengesteld. Het overzichtswerk van ruim 12.000 pagina's wordt half september gepubliceerd.

De keizerlijke hofhouding is al in 1990 begonnen met het verzamelen van materiaal over Hirohito, van dagboekaantekeningen van ministers en de hoffunctionarissen tot observaties van diplomaten en bezoekers.

Marionet

Hirohito geldt voor velen als het gezicht van de Japanse agressie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Japan bezette toen een groot aantal landen in Azië, waaronder de toenmalige Nederlandse kolonie Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

Volgens zijn zoon Akihito, de huidige keizer van Japan, was Hirohito indertijd slechts een marionet van oorlogszuchtige politici en militairen. Hirohito zou eigenlijk een tegenstander zijn geweest van de Japanse agressie.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen