×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Alois van Liechtenstein 10 jaar regent

  Vorstendom maakt zich op voor nationale feestdag

  Alois van Liechtenstein 10 jaar regent

  De vorstenfamilie van Liechtenstein bereidt zich voor op de viering van de nationale feestdag vrijdag. Het is dan tevens 10 jaar geleden dat erfprins Alois het landsbestuur overnam van zijn vader Hans Adam II.


  De ‘Landesfürst’ dacht er destijds over na om op zijn 65e af te treden en naast de dagelijkse gang van zaken, ook de troon over te dragen aan Alois. "Misschien volg ik wel het voorbeeld van de Nederlandse koningin Juliana”, zei hij op de nationale feestdag in 2004. Hans Adam is inmiddels 69 jaar en heeft nog geen afscheid aangekondigd. Dat betekent dat op de nationale feestdag – formeel de viering van de verjaardag van de vorst – Hans Adam de ereplaats toekomt bij de traditionele katholieke mis op een weide naast het vorstelijk kasteel. De hele familie is daarbij present en na afloop wordt de hele bevolking uitgenodigd om in de slottuin een biertje te drinken.

  Maar het is sinds 2004 erfprins Alois (46) die de toespraak houdt, waarin de uitdagingen voor Liechtenstein worden aangestipt. Het piepkleine vorstendom aan de Rijn, ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk, maakt namelijk moeilijke tijden door. Het kon rijk worden als parkeerplaats voor honderden brievenbussen van buitenlandse bedrijven en als deposito-mogelijkheid voor evenzoveel al dan niet belastingontwijkende firma’s en particulieren.

  Liechtenstein gold als belastingparadijs. De banken, waarin het vorstenhuis een groot aandeel heeft, stelden geen lastige vragen. Dat is onder druk van onder meer Duitsland veranderd en Liechtenstein heeft zijn aantrekkelijkheid en daarmee een deel van zijn inkomsten verloren. Alois staat voor de opgave de staatshuishouding in balans te houden zonder dat er ingeleverd moet worden op diensten.

  14 augustus 2014 - 14:07