Kroondomein Het Loo

Aanstaande zondag demonstratie Republikeinse organisatie op kroondomein

Activisten van Republiek (voorheen het Republikeins Genootschap) gaan zondag demonstreren op Kroondomein Het Loo.

Demonstratie

Ze zijn het er niet mee eens dat koning Willem-Alexander een miljoenensubsidie krijgt voor het bosrijke gebied en dat het gesloten blijft tot 25 december. De organisatie heeft daarom een openbare picknick georganiseerd op het terrein. Deelnemers kunnen zich online aanmelden.

Gesloten

Een deel van het Kroondomein Het Loo is sinds woensdag gesloten voor publiek. Dat is waarschijnlijk de laatste keer, omdat demissionair minister Carola Schouten (Landbouw) bepaalde dat de koning het gebied vanaf volgend jaar open moet houden, wil hij recht blijven houden op subsidie. Deze subsidie wordt onder meer gebruikt voor het onderhoud van het Veluwse natuurgebied.

Juridische belazerij

De republikeinse organisatie noemt de beslissing van de minister “juridische belazerij”. Voorzitter Floris Müller wil dat de koning het gebied vanaf dit jaar op open moet houden en dat anders de koning geen subsidie meer mag krijgen. Vanaf 12:30 willen de demonstranten het gesloten terrein betreden.

Niet alleen Republiek is het oneens met het gedeeltelijk sluiten van het Kroondomein Het Loo. Ook veel milieu- en faunabeschermers hebben kritiek. Zij zijn tegen de jacht die de koning er met gasten elk najaar zou houden.

LEES OOK: BOEK OVER PRINSES AMALIA – DE PLICHT ROEPT BINNENKORT TE KOOP

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty!

Beeld en bron: ANP