Elizabeth En Philip Op Hun Trouwdag Foto Anp Epa

5x royal trouwjurken met een bijzonder verhaal

Je huwelijksdag blijft je altijd bij. In het geval van prominente royals wordt zo’n bijzondere gebeurtenis vaak zelfs op tv uitgezonden. Maar tv of niet, over de jurk in kwestie is ook een hoop te vertellen. Wij doken in het verhaal van deze 5 prachtige exemplaren.

Wie geniet er nu niet van een mooie bruiloft? De first look, het arriveren bij kerk of gemeentehuis, het ja-woord, dé kus en een prachtig feest met vrienden en familie. Of in het geval van royals zelfs met tientallen andere royals en hoogwaardigheidsbekleders. Maar het állerleukst – voor ons allen – blijft toch wel zien wat de bruid draagt. En daar zoomen wij met dit artikel op in. Niet zomaar trouwjurken, japonnen met een éxtra bijzonder verhaal.

Mabel en Friso trouwden op 24 april 2004. De jurk is per definitie bijzonder, omdat Mabel natuurlijk verdrietig genoeg weduwe werd in 2013. Haar Viktor & Rolf-jurk is óók bijzonder omdat deze werd voorzien van niet minder dan 248 handgemaakte strikken. De jurk wordt dan ook nog altijd ‘de strikkenjurk‘ genoemd.

Mabel Trouwjurk

Beatrice stapte vorige zomer in het huwelijksbootje met haar Edoardo. Ze koos voor een jurk van haar eigen oma, Elizabeth, die vermaakt werd voor de grote dag. Deze vintage keuze is al bijzonder genoeg, Beatrice beschreef het dragen van één van haar oma’s ‘oude’ jurken later als ‘een eer’.

Gracia van Monaco (Grace Kelly) trouwde met prins Rainier in april 1956. Haar jurk werd gemaakt door ontwerpster Helen Rose, die 2 Oscars won voor haar kostuumontwerpen voor grote Hollywood-films. Gracia oogde als een ware prinses in haar jurk van toen en zo smolt het filmsterrenleven perfect samen met haar nieuwe leven als prinses.

Letizia van Spanje ‘wint’ de strijd als het gaat om duurste royal trouwjurk. Haar prachtige trouwjurk, ontworpen door Manuel Pertegaz, kostte maar liefst 6,7 miljoen euro! Het ivoren zijde van de jurk werd met echt goud voorzien van borduurwerk.

Elizabeth en Philip vormden een bruidspaar kort na de oorlog. Op 20 november 1947 gaven zij elkaar het ja-woord. Elizabeth moest de stoffen bij elkaar sprokkelen met kledingbonnen, omdat er toen nog aan rantsoenering van kleding werd gedaan. Norman Hartnell mocht de jurk voor haar ontwerpen en maken.

Elizabeth Trouwjurk
Beeld: ANP, ANP/EPA, Pinterest, Wikipedia, Instagram @theroyalfamily, @monacoprincelyfamily

#royaltynl

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Royalty.

Door: Marije Kersten