Placeholder

Persoonlijke brieven laatste Duitse keizerin ontdekt

Bij de restauratie van het Neuen Palais in Potsdam, het zomerverblijf van de koninklijke familie van Pruisen en het Duitse keizershuis, is een bijzondere ontdekking gedaan. Dat heeft de stichting Preussische Schlösser und Garten bekendgemaakt. In een achter een muur verborgen kast zijn maar liefst duizend brieven gevonden die zijn geschreven aan Auguste Viktoria, die in 1881 huwde met de latere keizer Wilhelm II.

De brieven zijn afkomstig van vrienden en familieleden, zowel uit de keizerlijke familie als van Auguste Victoria's eigen familie uit het vorstenhuis Sleeswijk-Holstein, en zijn geschreven tussen 1883 en 1886. Binnen de keizerlijke familie was weerstand tegen haar huwelijk met Wilhelm, maar met hulp van de toenmalige kanselier Otto von Bismarck kon Wilhelm zijn zin doorzetten.

In maart 1888 werd Wilhelm eerst kroonprins en enkele maanden later, na het overlijden van zijn vader, keizer. Dat bleef hij tot zijn aftreden aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen hij naar Nederland vluchtte en in ballingschap ging. Auguste Victoria was zeer aangedaan door alle gebeurtenissen en stierf op 62-jarige leeftijd in 1921 in Huis Doorn.

Over de inhoud van de brieven heeft de stichting nog geen mededelingen gedaan. Dat gebeurt in de komende weken. In het Palais wordt een tentoonstelling voorbereid over 1918, het laatste jaar van het keizerrijk.