×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Willem-Alexander en Máxima naar Bonaire en Aruba

  Koningspaar bij Día di Rincon en Sail Aruba

  Willem-Alexander en Máxima naar Bonaire en Aruba

  Koning Willem-Alexander maakt werk van zijn toezegging koning te willen zijn van álle burgers, ook die in het Caribische deel van het Koninkrijk. Anderhalf jaar na zijn uitgebreide kennismakingsbezoek aan de eilanden gaat Willem-Alexander samen met koningin Máxima weer die kant op. Op 30 april en 1 mei bezoeken ze Bonaire en Aruba.


  Het bliksembezoek valt precies tussen de viering van Koningsdag en de herdenking op 4 mei. Op Bonaire wonen koning en koningin de viering bij van Día di Rincon, een feestdag waarbij de cultuur en tradities van Bonaire centraal staan. Ze zijn er op uitnodiging van Edison Rijna, de gezaghebber van het eiland. Op uitnodiging van de gouverneur van Aruba, Fredis Refunjol, bezoeken Willem-Alexander en Máxima op 1 mei het watersportevenement Sail Aruba. Dat speelt zich af in Oranjestad. Sail Aruba staat bekend als het ,,grootste nautische evenement in de Caraïben".

  Aruba heeft ervoor gekozen om Sail in het teken te stellen van 200 jaar Koninkrijk en op Bonaire zijn de Oranjes in het dorpje Rincon altijd warm ontvangen. Door aan beide festiviteiten deel te nemen, tonen Willem-Alexander en Máxima nadrukkelijk zich ook bij het leven op de eilanden betrokken te voelen.

  Voor Willem-Alexander en Máxima is het de derde keer in vier jaar dat ze in dit deel van het Koninkrijk zijn. In 2011 vergezelden ze koningin Beatrix op haar rondreis langs de zes eilanden, in 2013 maakten ze als nieuw koningspaar diezelfde trip en nu komen twee eilanden opnieuw aan bod.

  Op Bonaire kregen de koninklijke bezoekers twee keer te maken met protesten tegen de nieuwe ontwikkelingen op het eiland dat sinds oktober 2010 onderdeel een soort speciale gemeente is van Nederland. De levensomstandigheden zijn daardoor niet verbeterd, aldus een deel van de eilandbewoners die met hun grieven eerst aanklopten bij Beatrix en daarna bij koning Willem-Alexander. Die stapte op de weg terug uit Rincon zelfs uit de koninklijke bus om demonstranten te woord te staan. Het nieuwe bezoek biedt de mogelijkheid opnieuw poolshoogte te nemen.

  4 februari 2015 - 15:48