×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Video: prinses Margriet met Jan Smit in Ghana

  Bezoek aan SOS Kinderdorp maandag te zien op NPO1

  Video: prinses Margriet met Jan Smit in Ghana

  Prinses Margriet en zanger Jan Smit hadden meteen een klik toen ze afgelopen zomer samen op pad gingen naar Ghana voor een bezoek aan SOS Kinderdorp Tema. Het ijs was de eerste avond al gebroken aldus de prinses, die Jan Smit niet eerder had ontmoet. Een verslag van hun bijzondere reis wordt maandag uitgezonden door AVROTROS.


  Prinses Margriet is dit jaar dertig jaar beschermvrouw van de organisatie, waarvan de Volendammer vijftien jaar ambassadeur is. "Hij zet zich met hart en ziel in, daar heb ik veel respect voor", zei ze in een gesprek met Royalty. "We zijn drie dagen in Ghana geweest en het grootste deel hebben we samen doorgebracht. Af en toe hadden we een eigen programma. Hij ging bijvoorbeeld voetballen." Zonder de prinses, zo maakte ze duidelijk.

  Margriet moest wel even wennen aan de microfoon die ze de hele dag op had. Ze moest op haar woorden passen, zo besefte ze. De camera’s dicht op de huid was ze – anders dan Jan Smit die nog net niet voor de camera is geboren – ook niet gewoon. "Jan is dat gewend, ik niet", aldus de prinses. De documentaire bekeek ze met argusogen. "Je denkt dan: waarom hebben ze dat eruit gehaald en juist dat andere wel gebruikt."

  Realistisch

  Het resultaat is echter een boeiend verslag, waarbij het leven in het Ghanese kinderdorp, waar ouderloze jongeren worden opgevangen en een thuis krijgen, realistisch in beeld wordt gebracht. Margriet heeft ernstige gesprekken met opvangmoeder Esther, maar helpt ook met het ophangen van de was en het eten klaarmaken. Jan Smit doet waarin hij uitblinkt: muziek maken met de kinderen, en inderdaad, voetballen.

  Beiden vertellen over hun eigen thuissituatie. Margriet woont niet in een paleis, maar haar huis is wel wat groter dan gemiddeld, bekent ze wanneer ze een foto laat zien van haar gezin.

  Maandag 29 december, 17.20 uur, NPO 1

  29 december 2014 - 12:37