×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Margriet en Pieter helpen Het Loo een handje

  Laatste plant in nieuwe Delftsblauwe tuinvaas

  Margriet en Pieter helpen Het Loo een handje

  Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven hebben vrijdagmiddag in paleismuseum Het Loo de tentoonstelling Blauw & Bont geopend. 45 Delftsblauwe vazen maken daarmee hun rentree in de siertuin van het paleis. Het paar deed dat door symbolisch het laatste oranjeboompje te planten.


  Van Vollenhoven was bijzonder gecharmeerd van de vazen, die aan de hand van zeventiende-eeuwse modellen zijn gemaakt. En ook prinses Margriet moest toegeven dat het Delftsblauw in haar eigen tuin niet zou misstaan. "Dat lijkt me wel wat ja!" zei prinses Margriet toen Royalty haar dat vroeg. ''Ik zou ze ook wel willen", aldus Van Vollenhoven. "Misschien gaat-ie vanavond wel naar de buren toe."

  In de tijd van de oorspronkelijke bewoners van het paleis, stadhouder prins Willem III en zijn Engelse echtgenote prinses Mary, stonden er Delftsblauwe vazen in de tuin. Scherven van die vazen zijn zo'n dertig jaar geleden gevonden bij het opknappen van paleis en tuin.

  3D-techniek

  Daar kon Het Loo toen niet zo veel mee. Hoe de vazen eruit hadden gezien was niet duidelijk, maar in de loop der jaren vielen de stukjes als het ware op hun plaats. Er bleken nog drie soortgelijke vazen te bestaan, en aan de hand daarvan kon met hulp met de modernste 3D-technieken, meesterschap van Koninklijke Tichelaar in Makkum en steun van de BankGiroLoterij een droom worden verwezenlijkt: het maken van 45 nieuwe vazen naar oud ontwerp.

  Het project kreeg de werktitel 'For the love of Mary' want het was de Engelse prinses – later koningin met Willem III – die de handbeschilderde vazen destijds liet vervaardigen en in de tuinen van Het Loo liet plaatsen, met daarin oranjeboompjes.

  17 juni 2016 - 23:11