×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Verwarring over koningin Máxima

  Koningin of VN-pleitbezorger?

  Verwarring over koningin Máxima

  De dubbelrol van koningin Máxima is moeilijk uit te leggen. ‘Koningin van Nederland arriveert in Amman’ kopten Jordaanse media op hun websites na de aankomst van Máxima in het Hasjemitische koninkrijk. ‘VN-pleitbezorger aangekomen voor werkbezoek’ hadden haar medewerkers veel liever als ‘headline’ gezien. De nadruk moet op het VN-werk liggen en niet op de titel.

  Máxima is als echtgenote van koning Willem-Alexander natuurlijk ook koningin van Nederland. De Jordaanse media hielden zich wat dat betreft gewoon aan de feiten. Maar Máxima is niet als koningin maar als speciaal gezant van de VN-secretaris-generaal in Jordanië, om te praten over toegankelijkheid tot financiële diensten en niet over de export van kaas en tulpen.

  Ze reist onder de blauwe vlag van de Verenigde Naties en niet onder het rood-wit-blauw, al wappert op haar auto dan weer wel haar persoonlijke standaard. Kwestie van internationaal protocol dat het soms ook moeilijk heeft de twee rollen te scheiden en helemaal incognito gaat Máxima natuurlijk ook niet op reis.

  Lastig te scheiden

  De scheiding is ook niet helemaal door te voeren. Dinsdag bijvoorbeeld gaat Máxima-de-VN-pleitbezorger met haar delegatie langs op het koninklijk paleis in Amman, waar een ontmoeting plaatsvindt met koning Abdullah en koningin Rania. Maar na een half uurtje vertrekt de delegatie en blijft Máxima-de-koningin privé nog een uurtje praten of lunchen.

  Het Jordaanse hof en niet de minister-president of de Centrale Bank, zoals in andere landen het geval was, heeft zich ook over het bezoek ontfermd en stuurt eigen mensen mee om het bezoek in goede banen te leiden. Ook voor hen is een zo’n weinig ‘koninklijke’ koningin, even wennen. Wat dat betreft betekent de paleisontvangst even een ‘return to normal’.

  12 februari 2019 - 11:22