×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Willem-Alexander over Elizabeth: goede band, vaak ontmoet

  Koning Willem-Alexander over Elizabeth: goede band, vaak ontmoet

  Koning Willem-Alexander heeft een goede band met de Britse koningin Elizabeth, zo vertelde hij eerder dit jaar in een vooruitblik op het staatsbezoek dat dinsdag in Londen begint. De koning had zijn Britse collega al vaak ontmoet, zo voegde hij eraan toe.


  De laatste jaren is dat ook vastgelegd. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren in 2015 in Londen om deel te nemen aan de nationale dodenherdenking in Whitehall, waar de koningin als eerste haar krans van klaprozen legt ter ere van de gevallenen. Een jaar eerder was het koningspaar de vorstin tegengekomen bij de zeventigste verjaardag van de geallieerde landingen in Normandië in 1944 en enkele maanden na zijn troonsbestijging in 2013 ging de koning in Windsor Castle op de thee bij Elizabeth om formeel met haar kennis te maken in zijn nieuwe functie.

  Toen al konden herinneringen worden opgehaald want in 2012 was Willem-Alexander verschillende keren in Londen. Niet alleen omdat zijn broer prins Friso daar na zijn skiongeluk in het ziekenhuis lag, maar ook voor deelname aan enkele festiviteiten rond het diamanten regeringsjubileum van de Queen, en voor de Olympische Spelen die dat jaar in Londen werden gehouden. Willem-Alexander en Máxima ontmoetten de hele Britse koninklijke familie in 2011, bij het huwelijk van prins William en Kate Middleton.

  William & Mary-jaar

  Over privéontmoetingen is verder niets bekend, maar al in 1988 was Willem-Alexander als vertegenwoordiger van zijn moeder koningin Beatrix aanwezig bij een onderdeel van het zogenoemde William & Mary-jaar, waarin werd stilgestaan dat de Nederlandse stadhouder Willem III in 1688 samen met zijn echtgenote Mary voor een 'glorieuze revolutie' zorgden die verzekerde dat Engeland en Schotland protestant zouden blijven.

  Koningin Elizabeth, die dat jaar ook Nederland bezocht, hield toen in aanwezigheid van de prins van Oranje een toespraak in Westminster Hall, het oudste deel van het parlementsgebouw. Willem-Alexander is daar dinsdag opnieuw en voert dan zelf het woord, zij het in een andere ruimte van het uitgestrekte Palace of Westminster: de Royal Gallery.

  22 oktober 2018 - 11:32