×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Negeren, die Samantha

  Door Marc van der Linden

  De Engelse zender Channel 5 zond onlangs de documentaire Meghan And The Markles: A Family At War uit. De hysterische titel zorgde ervoor dat ik er niet veel van verwachtte. Maar al snel bleek dat de documentaire goed in elkaar zat. Natuurlijk kreeg Meghan’s halfzus Samantha alle ruimte haar gal te spuwen en werd zijzelf nauwelijks kritisch…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning ‘laat zich niet leiden door peilingen’

  Willem-Alexander reageert op kritische geluiden

  Koning ‘laat zich niet leiden door peilingen’

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten hun beleid en manier van werken niet leiden door de peilingen, of ze nu positief zijn of negatief. Ze richten zich op de lange termijn. Dat zei de koning woensdag in Warschau in een persgesprek tijdens het staatsbezoek aan Polen. De koning was gevraagd om een reactie op de kritische geluiden die recentelijk over het koningspaar zijn geuit. Die kritiek kwam na een jaar van overwegend lof voor het koningspaar.


  De koning luistert wel naar zijn omgeving, zo zei hij, maar vindt het niet verstandig de koers op basis van peilingen bij te stellen. Willem-Alexander gaf verder geen commentaar op de vragen die in Nederland en Griekenland zijn gerezen over de kosten van de beveiliging bij de koninklijke vakantiewoning in Griekenland en de aanleg van een steiger daar. Het is aan de minister om de daarover gestelde Kamervragen binnen de daarvoor gestelde termijn te beantwoorden, zo verduidelijkte hij.

  De koning was evenmin bereid achteraf een oordeel te vellen over zijn ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dit gezien de latere ontwikkelingen in Oekraïne, waarover met name gastland Polen zich ernstig zorgen maakt. Wel stelde hij nadrukkelijk dat Nederland schouder aan schouder staat met Polen. Nederland stuurt ook vliegtuigen om Polen en de Baltische staten te steunen. "Hopelijk blijft het bij patrouilleren", aldus de koning.

  Goede redenen

  Hij had zelf een hand gehad in de keuze van Polen als bestemming van het eerste staatsbezoek, zo vertelde Willem-Alexander. Voor die keuze waren ook veel goede redenen. De recente geschiedenis en het Poolse aandeel in de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden maakten daar deel van uit. Dat Poolse soldaten destijds vochten voor 'onze' vrijheid terwijl ze die zelf in eigen land nooit kregen, had veel indruk gemaakt, zei de koning.

  Tijdens het bezoek zijn problemen die spelen tussen Nederland en Polen niet onbesproken gebleven, vertelde hij. Wat dat betreft was de recente ontmoeting met vrachtwagenchauffeurs een goede voorbereiding geweest op het staatsbezoek.

  Stap voor stap

  Koning Willem-Alexander denkt verder dat de voetballers van Oranje 'het beste zullen doen wat mogelijk is' om de finale te halen van het WK in Brazilië. De koning wilde echter niet zo ver gaan als de Poolse president Bronislaw Komonowski, die eerder op de dag Nederland een 'goede wedstrijd' toewenste 'op 13 juli in Rio'. Dat is de datum van de WK-finale.

  Willem-Alexander benadert het liever stap voor stap, zo zei hij, want elke wedstrijd is nu belangrijk. Samen met Máxima wenste hij Oranje 'heel veel succes' tegen Mexico.

  De voetballers weten dat heel Nederland achter hen staat. Máxima en ik ook, aldus de koning, die vorige week de WK-wedstrijd tegen Australië bijwoonde.

  26 juni 2014 - 09:50