×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning draagt klein steentje bij met zijn aanwezigheid in Israël

  "We moeten de Holocaust altijd blijven herinneren"

  Koning draagt klein steentje bij met zijn aanwezigheid in Israël

  Dat zei koning Willem-Alexander donderdagmorgen in Herzliya, waar hij in het verzorgingshuis Beth Juliana gesprekken had gevoerd met overlevenden van de systematische vervolging en uitroeiing van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.


  “Hun verhaal moet verteld blijven worden”, aldus de koning die het bijzonder vond deze kans te hebben gehad. De gesprekken over de oorlog, onderduiken en de verschrikkingen van de kampen en het nieuwe leven in Israël hadden ook indruk gemaakt. “Deze mensen zijn monumenten in de tijd”. “In een tijd dat het antisemitisme begint op te kruipen en dat mensen beginnen te relativeren, moeten we iedere keer weer keihard zeggen ‘nee’ dit mag nooit, nooit meer gebeuren”, aldus Willem-Alexander.

  Persoonlijke rondleiding

  De koning vond dat hij met zijn aanwezigheid in Israël bij het Wereld Holocaust Forum en het bijwonen van de herdenking van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz volgende week maandag, “een klein steentje kon bijdragen vanuit Nederland en de Nederlandse gemeenschap aan dat belangrijke moment”.

  Het uitstapje naar de Israëlische kustplaats Herzliya was onderdeel van het eigen programma dat Willem-Alexander donderdag in Israël afwerkte. Die vooruitlopend was op zijn deelname aan het Forum in Yad Vashem in Jeruzalem. Het herinnerings- en educatiecentrum bezocht hij aan het begin van de ochtend. In sneltreinvaart kreeg hij een persoonlijke rondleiding door de tentoonstelling. Daarbij was de nadruk gelegd op de Nederlandse elementen, zoals kamp Westerbork.

  De koning was niet onbekend met Yad Vashem, dat zijn ouders en grootouders ook al bezochten. Zelf was hij er tijdens een privéreis naar Israël in 1999 geweest.

  23 januari 2020 - 11:46