×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Juliana overleed 10 jaar geleden

  Langst levende Oranje overleed op Paleis Soestdijk

  Juliana overleed 10 jaar geleden

  Koningin Juliana is donderdag precies 10 jaar geleden op Paleis Soestdijk overleden. De oud-vorstin werd 94 jaar. De uitvaart vond 10 dagen later plaats in Delft. Echtgenoot prins Bernhard overleefde Juliana bijna 9 maanden. Hij overleed op 1 december 2004.


  Koningin Juliana werd op 30 april 1909 geboren als enig kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Na haar huwelijk met de Duitse prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld, vestigde ze zich op Soestdijk waar ze ook na haar troonsbestijging bleef wonen. De prinsessen Beatrix, Irene en Christina werden er geboren; prinses Margriet zag het levenslicht tijdens Juliana’s ballingschap in Canada tijdens de Tweede Wereldoorlog.

  Het bordes van het tegenwoordig niet meer door de Oranjes gebruikte paleis werd bekend door de jaarlijkse viering van Juliana’s verjaardag, waarbij duizenden Nederlanders defileerden langs de met name in de jaren zestig en zeventig alsmaar uitdijende koninklijke familie.

  Langst levende Oranje

  Dit jaar is Juliana’s geboortedatum voor het eerst sinds 1949 geen nationale feestdag meer. Koning Willem-Alexander viert Koningsdag in principe op zijn eigen verjaardag (27 april) en stapte af van het gebruik van zijn moeder Beatrix, die Koninginnedag op Juliana’s geboortedag bleef vieren. Juliana, die van 4 september 1948 tot en met 30 april 1980 regeerde, was de langst levende Oranje uit de geschiedenis. Zij passeerde in 1993 de vorige recordhouder, prins Frederik (1797-1881), de broer van koning Willem I. Juliana, na haar aftreden weer prinses, bleef nog zeer actief en maakte onder meer een lang gekoesterde reis naar Israël.

  Vanaf 1995 ging haar gezondheid echter achteruit en had ze last van acute verwardheid. In 1998 trok ze zich geheel uit het openbare leven terug. Het huwelijk van haar kleinzoon prins Maurits was de laatste gelegenheid waarbij ze nog te zien was.

  20 maart 2014 - 12:18