×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Jan Taminiau toont beroemde jurken Máxima

  Jan Taminiau toont beroemde jurken Máxima

  Een aantal beroemde jurken van koningin Máxima is vanaf zaterdag te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Modeontwerper Jan Taminiau toont daar zijn werk, waaronder de jurken die Máxima vijf jaar geleden droeg bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.


  Taminiau laat niet alleen de uiteindelijke resultaten zien, maar ook wat zich voorafgaand in zijn hoofd heeft afgespeeld. Zo is de werktafel die hij al zijn loopbaan lang gebruikt naar het museum gezeuld, waarop het patroon voor een jurk voor de koningin is gelegd. En projecties aan de muur tonen onder meer hoe hij beelden (zee, zand, groen en kassen) vanuit het vliegtuig opnam en verwerkte in een hesje en een broek.

  In de gewoonste dingen ziet hij soms een ziel. Bij het fameuze 'postzakjasje' zegt hij in de begeleidende tekst dat hij in zijn eerste atelier reststoffen verzamelde in een oude postzak: 'Ineens besefte ik wat daar allemaal in had gezeten', doelend op lieve, boze en gezellige brieven.

  Taminiau maakte de selectie 'uit mijn kinderen' zelf, maar vindt het nu 'een beetje raar' om het overzicht te zien: 'Ik heb geen jurken gemaakt om ze naast elkaar te zetten. Als jongen fantaseerde ik dat ik jurken ging maken. Nu heb ik gedaan wat ik heb gedroomd'. Hij zegt dingen over zichzelf te hebben (her)ontdekt: 'Je groeit door en gaat van jurk naar jurk. Ik zag een eindexamenstuk met bloemen weer. Dat was ik eigenlijk vergeten, maar bloemen komen telkens terug'.

  Jan Taminiau: Reflections duurt tot en met 26 augustus. Naast de jurken van Máxima zijn ook onder meer een kleedje voor Lady Gaga, een kostuum uit sciencefictionfilm Hunger Games en een paar zilverglimmende stappers voor Beyoncé te zien. Bezoekers kunnen de ontwerper er persoonlijk horen vertellen op 3 mei, 7 juni, 5 juli en 2 augustus.

  18 april 2018 - 10:34