×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Foto’s: uitreiking Prins Claus Prijs

  In het Paleis op de Dam

  Foto’s: uitreiking Prins Claus Prijs

  De Colombiaanse kunstenaar en plantenexpert Abel Rodríguez heeft woensdagmiddag in het Koninklijk Paleis in Amsterdam uit handen van prins Constantijn de Prins Claus Prijs 2014 ontvangen. Rodríguez sprak in zijn dankwoord van een onvergetelijke dag, maar vond het te veel eer. Hij tekent voor zijn plezier, het zijn anderen die er een bepaalde waarde aan geven, zei hij. Rodríguez, lid van de Nonuyastam in het Amazonegebied, heeft de flora van zijn leefgebied tot in het kleinste detail in beeld gebracht.


  Prins Constantijn, die als erevoorzitter van het voor zijn vader opgerichte fonds de prijswinnaar toesprak, zag in diens werk een parallel met de tekeningen die Nederlandse kolonisten al in de 17e eeuw rond het Braziliaanse Recife maakten van de flora en fauna. Een combinatie van kunst en wetenschap, aldus Constantijn. De prins hoopte dat de prijs de aandacht zou vestigen op het belang van het behoud van de biodiversiteit die op de tekeningen van Rodríguez (73) is te zien.

  Gekuiste dansact

  De genodigden bij de uitreiking van de Prins Claus Prijs hebben een gekuiste versie voorgeschoteld gekregen uit Pindorama. Dat is een spetterende dansact, uitgevoerd door dansers van de Braziliaanse Lia Rodrígues, winnares van een van de kleinere prijzen.

  De danseres op het podium van de Burgerzaal droeg één kledingstuk meer dan gebruikelijk in de uitvoering, namelijk een G-string. Helemaal bloot leek niet gepast in het Paleis, waar ook tal van ambassadeurs waren uitgenodigd en gasten uit landen waar anders over naakte danseressen wordt gedacht dan doorgaans in Nederland. Een ongekuiste uitvoering van de dans is vrijdagavond te zien in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

  Belangrijk

  De uitreiking van de Prins Claus Prijs behoort voor de koninklijke familie tot de hoogtepunten van het jaar. Het fonds dat de prins in 1996 van de regering cadeau kreeg bij zijn 70e verjaardag ligt de Oranjes na aan het hart. Het Koninklijk Paleis opent dan ook elk jaar zijn deuren om kunstenaars uit de hele wereld te verwelkomen, en van de presentatie wordt steeds meer werk gemaakt.

  Als het even kan houden alle leden van het gezin van prinses Beatrix en hun aanhang de dag van de prijsuitreiking vrij in hun agenda. Prinses Mabel bijvoorbeeld was woensdag ook uitgenodigd om in Oslo de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede bij te wonen, maar ze koos toch voor Amsterdam. Haar vorig jaar overleden echtgenoot prins Friso was erevoorzitter van het Prins Claus Fonds, een taak die hij samen met broer Constantijn uiterst serieus nam.

  10 december 2014 - 20:43