×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Foto’s: Beatrix bij rouwplechtigheid Von Weizsäcker

  Afscheid met militaire eer voor Duitse oud-president

  Foto’s: Beatrix bij rouwplechtigheid Von Weizsäcker

  De door prinses Beatrix bijgewoonde rouwplechtigheid voor de Duitse oud-bondspresident Richard von Weizsäcker in de Berliner Dom is afgelopen. De 1400 genodigden bij de korte religieuze plechtigheid en aansluitende ‘Staatsakt’ woonden na afloop een militaire ceremonie bij.


  De militaire ceremonie vond voor de kerk plaats, daarna werd het stoffelijk overschot naar de begraafplaats in Zehlendorf gebracht.

  Prinses Beatrix was ook bij het militaire deel van de plechtigheid en had plaats direct achter de familie van de oud-president op de trappen van de Dom. De Duitse bondspresident Joachim Gauck had in samenspraak met de familie besloten een ‘Staatsakt’ te houden, een rouwplechtigheid in de kathedraal. Bij een staatsbegrafenis vindt de plechtigheid aan het graf plaats.

  Verzoening

  Gauck sprak over Von Weizsäcker als ‘vader des vaderlands’, een man die 'het juiste zei en het juiste deed.' Hij had niet alleen voor verzoening gezorgd met de oosterburen, maar ook met de buurlanden in het westen, aldus Gauck.

  Von Weizsäcker was president van 1984 tot en met 1994, de periode waarin Duitsland herenigd werd. Prinses Beatrix en prins Claus hadden goede contacten met de op 31 januari op 94-jarige leeftijd overleden Von Weizsäcker, die in 1991 hun gastheer was tijdens een bezoek aan Berlijn.

  Bij de uitvaartplechtigheid was ook minister van staat Ruud Lubbers aanwezig, en tal van andere buitenlandse gasten onder wie de hertog van Kent, de Britse oud-premier John Major, de president van Oostenrijk en de Poolse oud-president Lech Walesa.

  Boven: prinses Beatrix met de Hertog van Kent.

  Boven: prinses Beatrix (tweede rij links) op de trappen van de Berliner Dom.

  Boven: prinses Beatrix met minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier en bondskanselier Angela Merkel.

  11 februari 2015 - 13:54