×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Meest gelezen

 • Elizabeth’s wraak op Marokkaanse koning

  Door Marc van der Linden

  Koningin Elizabeth staat bekend om haar onkreukbaarheid. Dat is bij de Oranjes wel anders. Bij Beatrix kon, vooral toen ze nog koningin was, soms het gezicht op onweer staan. Onze huidige koning kan ergernissen maar moeilijk kan verbergen en zijn grootmoeder, koningin Juliana, kon zelfs publiekelijk stampvoeten als het niet ging zoals zij wilde. Maar…

  Lees column
 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Beatrix terug in Claus’ geboortedorp

  Prinses opent Prinz Claus-Promenade in Hitzacker

  Beatrix terug in Claus’ geboortedorp

  Met drie saluutschoten begroette de schutterij van het Duitse Hitzacker vrijdagmiddag de opening door prinses Beatrix van de nieuwe Prinz Claus-Promenade. Drie rode rookpluimen tekenden zich af tegen de stralend blauwe lucht in het zon overgoten stadje aan de Elbe en Jeetzel in de deelstaat Nedersaksen.


  Hitzacker was blij met de ‘thuiskomst’ van de prinses in het geboortedorp van haar in 2002 overleden echtgenoot prins Claus. Ze kwam hier vaak, maar dit was pas het derde officiële bezoek na de kennismakingsvisite in 1965, enkele maanden na de verloving en de onthulling van een borstbeeld van Claus 40 jaar later, in 2005.

  De overige bezoeken aan de familie bleven steevast uit de publiciteit en ook nu nog houden oudere inwoners van Hitzacker discreet hun mond wanneer journalisten hen vragen naar Claus en de familie Von Amsberg.

  Belangrijke zoon

  Stadtdirektor of gemeentesecretaris Jürgen Meyer noemde Claus in zijn toespraak bij de opening "een belangrijke zoon van onze stad”. Volgens Meyer had prins Claus, die zaterdag 88 jaar zou zijn geworden, 'een affiniteit met water' en daarom was het ook gepast de promenade zijn naam te geven. De wandelweg maakt deel uit van het hoogwaterbeveiligingsbouwwerk dat Hitzacker moet beschermen tegen de Elbe en de Jeetzel, de rivieren waaraan het 5000 inwoners tellende stadje is gelegen.

  Prinses Beatrix bekeek de waterwerken tijdens een snelle wandeling over de promenade, waarbij Meyer uitleg gaf over de aanleg van onder meer een afwateringssluis, pompinstallatie en muur aangelegd.

  Willem-Alexander die als kind vaak in Hitzacker logeerde, was in 2008 al eens komen kijken toen hij een seminar bezocht over de bescherming tegen hoogwater. ''Ik kon mijn vader bijna zien staan, uitkijkend over het water. Het is voor mij dan ook heel bijzonder om hier weer terug te zijn. Terug te zijn in zijn geboortestad, in de omgeving die zoveel voor hem betekende", aldus Willem-Alexander destijds.

  5 september 2014 - 16:53