Image 14

Zo denkt Willem-Alexander over complottheorieën

Willem-Alexander heeft tijdens een virtueel werkbezoek aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) onder meer gesproken over complottheorieën en vaccinaties. Dat deed hij met de president en directeur van de organisatie, maar ook met verschillende jonge onderzoekers.

De impact van de coronacrisis op de wetenschap stond tijdens het gesprek centraal. Daarbij kwamen verschillende onderwerpen aan bod. Zo was de koning benieuwd naar het veranderen van complottheorieën naar mate de crisis vordert. Hij vroeg aan Theo Meder, hoogleraar Volksverhaal en Vertelcultuur, of hij merkt dat er steeds meer mensen geloven in complottheorieën. Ook vroeg hij of mensen steeds vaker denken dat hun persoonlijke keuzes geen invloed hebben op de crisis. “In de eerste golf was dat minder, in de tweede en derde golf meer”, vertelde Meder. “De coronacrisis is een soort snelkookpan.”

Dat is iets wat de koning zorgen baart. Hij uitte zijn zorgen over de verschillen tussen mensen die zich wel en niet laten vaccineren. Gaan er verwijten gemaakt worden naar mensen die zich wel of niet laten vaccineren?, zo vroeg Willem-Alexander, die kort vooruitblikte op het oppakken van het ‘normale’ leven. De koning beaamde dat de coronacrisis inderdaad het licht zet op de verschillen in de Nederlandse maatschappij, iets wat ook onderzoeker etnologie, Irene Stengs, beweert. “De coronacrisis houdt zich niet aan landsgrenzen. Kijk bijvoorbeeld naar het klappen voor de zorg”, vertelde Stengs eveneens. “Dat begon in Italië, maar verspreidde uiteindelijk door heel Europa.”

De koning kreeg tot slot een robot in werking te zien die COVID-sneltesten maakt. Eigenlijk was de tijd op, maar Willem-Alexander zei nog wel een aantal minuten over te hebben voor de – naar zijn mening – belangrijke organisatie. Er was tijdens de serieuze gesprekken ook tijd voor een vrolijke anekdote hier en daar. Zo vertelde de wetenschapper die de robot bediende over zijn zoon, die Alexander heette. “Bij zijn geboorte werd u net koning”, vertelt de wetenschapper, die dat een hele bijzondere lading aan de naam vond geven. Willem-Alexander kon smakelijk lachen om het verhaal.

LEES OOK:

Queen Elizabeth krijgt bezoek van Joe Biden

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen