Placeholder

World Press Photo blij met Constantijn

Prins Constantijn kan zich als beschermheer van World Press Photo gaan voorbereiden op zijn toespraak, want de winnende foto’s zijn bekend. Constantijn volgt de prestigieuze fotowedstrijd op de voet, zegt directeur Lars Boering.

De nieuwe directeur noemt Constantijn een beschermheer die erg betrokken is bij het reilen en zeilen van World Press Photo. ''We hebben met prins Constantijn een fantastische patron. Ik denk dat we daar bijzonder blij mee moeten zijn. Het is een bijzonder intelligente man die ons kan adviseren en tegelijkertijd kan meekijken'', zei Boering donderdag in Amsterdam na de bekendmaking van de beste persfoto's van afgelopen jaar.

De Deense fotograaf Mads Nissen is uitgeroepen tot winnaar van de internationale fotopersprijs. Hij won met zijn intieme foto van een Russisch homokoppel in hun slaapkamer in Sint Petersburg.

Beschermheer

Prins Constantijn is al sinds begin 2008 beschermheer van World Press Photo en reikt in die hoedanigheid bijna ieder voorjaar de prijs uit, vaak in aanwezigheid van zijn vrouw prinses Laurentien. Boering is sinds 1 januari directeur van de organisatie en onderhoudt nauw contact met de prins. ''Hij is gefascineerd door de fotografie die wij laten zien. Hij is ook zelf weer een dag bij de jurering geweest. Dat is altijd een bijzonder moment. We zijn erg op hem gesteld'', laat Boering desgevraagd weten.

De prins kon tijdens de jurering kennismaken met de zeventien internationale juryleden die bijna 98.000 foto's moesten beoordelen van bijna 5700 fotografen uit 131 landen. De prins toonde daarbij zijn nauwe betrokkenheid, zegt Boering.

Constantijn kan als beschermheer de organisatie adviseren. Boering: ''Hij speelt een rol in de digitalisering. Hij weet daar heel veel van. Zijn rol die hij speelt in Europa is voor ons heel waardevol.''