Maxima Hangt Vlag Uit 2022

Wist jij dít over de kleuren van de NL’se vlag?

Je kunt iedere dag iets nieuws leren. Vandaag is dat: waar komt ons rood, wit en blauw eigenlijk vandaan?

Vooropgesteld: de betekenis van de drie kleurbanen is nergens officieel vastgelegd. Aangenomen wordt echter dat het het volgende symboliseert: Het rood van onze vlag – en de bovenste baan – staat voor het volk. Het wit voor de kerk. En het blauw voor de adel. Het wordt ook wel de natuurlijke opbouw van de bevolking genoemd, in de tijd dat de vlag zijn ontwerp kreeg: het volk bovenaan.

Oranje

Overigens was het rood in de vlag eerst oranje. Maar koningin Wilhelmina tekende in 1937 een besluit waarmee het oranje officieel werd vervangen door rood. De reden? Men wilde niet langer herinnerd worden aan de kleur die geassocieerd werd met de tachtigjarige oorlog. Dus eigenlijk is de vlag zoals wij ‘m kennen en gebruiken nog helemaal niet zó oud.

Wanneer de vlag uit?

Grappig genoeg zijn er in Nederland geen bindende regels voor het laten wapperen van de vlag voor de meesten van ons. Als burger of bedrijf zou je dat iedere dag mogen en kunnen doen, zolang de vlag niet op de grond hangt of het verkeer hindert. Voor Rijksgebouwen zit dat anders, daar volgen ze wel de richtlijn die er voor is opgesteld. De meeste burgers en bedrijven volgen die lijn.

De koninklijke familie op Koningsdag in Amersfoort, in 2019

Koningsdag Amersfoort 2019

Beeld: ANP

#Royaltynl