Placeholder

Willem-Alexander neemt defilé af

Op de Kneuterdijk in Den Haag heeft koning Willem-Alexander zaterdag het defilé ter gelegenheid van Veteranendag afgenomen. Naast hem stonden premier Mark Rutte en minister Jeanine Hennis van Defensie.

Aan de koning trok een optocht van ruim 5000 mensen voorbij. Dat waren overwegend militairen, maar ook twee schoolklassen die les hebben gehad van een veteraan en met deze veteraan meeliepen. Voor het eerst liep ook een detachement mee van veteranen die op missie zijn geweest als aalmoezenier, dominee of humanistisch geestelijk verzorger.

Behalve veel jonge en oudere veteranen in uniform waren er ook eenheden in spijkerbroek: onder meer Dutchbat 3 en de Vereniging Jonge Veteranen.

Premier Mark Rutte hield eerder op de dag, tijdens de openingsbijeenkomst in de Ridderzaal, een toespraak. ''Helden moeten we koesteren. Daarom is er Veteranendag, dit jaar alweer voor de tiende keer", zei Rutte. Hij stond stil bij de ervaringen van twee veteranen: de 92-jarige oud-marinier Willem 'Bill' Ramakers, die begin mei 1940 betrokken was bij de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam, en de 31-jarige Anke Dorpmanns. Zij ging op missie naar Bosnië en Irak en kwam terug met een posttraumatische stressstoornis.

Kameraden

''Hun verhalen moeten verteld worden, zodat we in Nederland beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Dat we die te danken hebben aan Ramakers en zijn kameraden, aan Dorpmanns en aan al die andere veteranen", zei Rutte.

"Nederland heeft gelukkig steeds meer oog voor veteranen", constateerde Rutte. Hij wees op de Veteranenwet die in 2012 werd aangenomen en waarin de zorg voor veteranen wettelijk is geregeld. Hij eindigde met de woorden: ''Veteranen, dit is jullie dag. Wij zeggen vandaag: dank jullie wel."