Nationale Herdenking Op De Dam (pool)

Willem-Alexander en Rutte leggen krans bij herdenking capitulatie Japan

Volgende maand wordt de capitulatie van Japan herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. 15 augustus is het namelijk precies 75 jaar geleden dat er met de capitulatie een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Ook koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte zullen van de partij zijn.

De Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert jaarlijks een herdenking voor alle slachtoffers van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Als eerste zal de koning een krans neerleggen. Daarna volgen Rutte, staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer. Ook spreekt de premier de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de koning en Blokhuis leden van de Indische gemeenschap in Nederland.

De herdenking vindt dit jaar in kleine kring plaats, maar de ceremonie is wel live te volgen bij de NOS. Daarnaast hebben organisaties van belanghebbenden zelf een alternatief programma opgesteld. Zo kunnen mensen die dat willen de herdenking samen volgen in de Grote Kerk, waar ook kan worden gepraat over de betekenis van deze dag. Daarna speelt de beiaardier een speciaal Indisch carillonconcert. In de namiddag is er in de Koninklijke Schouwburg een Global Gongs-concert onder leiding van Sinta Wullur.

Lees ook:

Eloise verkoopt vintagekleding van moeder Laurentien

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen