Koningspaar Brengt Streekbezoek Aan Zuidoost Fryslan

Willem-Alexander en Màxima leren ‘Frysk’

Donderdagmiddag kregen de leerlingen van het OSG Singelland in Drachten twee bijzondere, onverwachte klasgenoten: koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen een deel van de Friese les bijwonen. Het schoolbezoek maakte deel uit van het eendaagse streekbezoek aan Zuidoost-Fryslân dat ’s ochtend begon in Oosterwolde.

Het “Frysk” mag zich op de scholengemeenschap als keuzevak verheugen in een stijgende belangstelling. Het koningspaar nam kort deel aan de les, waarin de taalfamilie van het Fries als uitgangspunt diende. De verwantschap met het Engels maakte het makkelijker om de juiste antwoorden te geven op vragen over de betekenis van een woord als ‘dei’ – in het Engels ‘day’ en het Nederlands ‘dag’.

Máxima wilde van de leerlingen weten wie het vak had gekozen terwijl het Fries niet de “memme” of moederstaal was. Dat bleken er een paar te zijn. Ook wilde ze weten of het een moeilijke taal is. Het antwoord was dat spreken makkelijker is dan schrijven, omdat klank en schrijfwijze niet overeenkomen.

Het koningspaar praatte na de korte les in de tweede rijkstaal uitgebreid verder over de positie van de Friese taal en hoe deze kan worden versterkt. Dat gebeurde onder leiding van commissaris van de Koning Arno Blok met vertegenwoordigers van verschillende organisaties die zich daarvoor hard maken.

LEES OOK:

De royals blijken echte kaaskoppen

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.