Placeholder

Willem-Alexander bezoekt Haagse Schilderswijk en Transvaal

Koning Willem-Alexander heeft woensdag opnieuw gereageerd op de aanslagen in Brussel. Hij deed dat op de Haagse markt tijdens een bezoek aan de wijk Transvaal en de Schilderswijk.

"We moeten gewoon onze rug rechthouden. Dit is een aanval op onze open en vrije samenleving. Net zoals Parijs vorig jaar is Brussel op een verschrikkelijke manier getroffen", sprak de koning.

"Daarom is een bezoek aan de Haagse markt zoals vandaag en ook daarna aan de Schilderswijk zo belangrijk. Allen die in Nederland wonen en in onze vrije en open samenleving geloven, ongeacht herkomst, moeten deel kunnen nemen aan deze open en vrije samenleving. Als we dat niet meer kunnen doen, dan winnen de terroristen en dan kunnen wij niet meer leven zoals wij willen. Dat is waar we voor staan en daar moeten we mee doorgaan."

Te midden van marktbezoekers, kooplui en pers had hij verder over van een 'even laffe als verschrikkelijke aanslag'. "Máxima en ik leven heel erg mee, intens mee, met allen die getroffen zijn door deze verschrikkelijke daad. We leven mee met de nabestaanden en hopen dat de gewonden snel weer beter zullen zijn."

Dinsdag liet Willem-Alexander al weten dat Europa opnieuw zwaar op de proef wordt gesteld. "Wat nu nodig is, is dat wij onze gezamenlijke kracht tonen en de waarden van vrijheid en solidariteit hoog houden."