Amalia, Alexia en Ariane vaccineren

Waar studeren de jonge royals?

De afgelopen dagen was veel te doen over jonge royals die over de grens studeren. Ze volgen daarmee een oude traditie.

Hoewel niet iedereen het nodig vond en vindt om een buitenlandse universiteit op te zoeken. Juliana en Beatrix studeerden in Leiden. Net als Willem-Alexander, die ook nog enige tijd studeerde aan het  United World College of the Atlantic in Wales. Inderdaad: dezelfde opleiding die Alexia nu volgt.

Net als trouwens de Spaanse prinses Leonor nu doet en de Belgische prinses Elisabeth voor ze naar Oxford vertrok. Want met een papiertje van het College kun je kiezen uit universiteiten over de hele wereld. En ook Elisabeths broer Gabriel studeert in het Verenigd Koninkrijk. Dichterbij in ieder geval dan Amerika, waar vader Filip studeerde.

De voorkeur voor Engeland is een nieuwe trend, zegt royaltywatcher Brigitte Balfoort in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad: ‘Vroeger liepen vrijwel alle koningskinderen school in Institut Le Rosey. Dat is een poepchique Zwitserse kostschool. Maar intussen is dat een beetje vergane glorie en niet meer van deze tijd. Moderne koningskinderen worden internationaler en humanistischer in de wereld gezet.’

Zoals dat in Wales gebeurt, al moet je daar als ouder van een studerend kind nog steeds flink de portemonnee voor trekken.

Van Beatrix’ andere kleinkinderen studeert Eloise aan de Hotelschool in Amsterdam. Claus-Casimir zit op de zeer exclusieve Schotse kostschool Gordonstoun. Luana en Zaira wonen met hun moeder in Londen. Ariane bezoekt het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag en Amalia heeft een tussenjaar.

LEES OOK: 

UNIVERSITEIT WAAR DÉZE TWEE ROYALS ELKAAR HEBBEN ONTMOET IS VERKOZEN TOT DE BESTE