Queen Maxima Visits Uwv

Vrienden vertellen hoe Máxima echt is in nieuw boek

Met Máxima’s toestemming vertelden ze in detail, maar wel anoniem, over de waarden waarmee Máxima opgroeide en in welk het milieu dat gebeurde: een hechte, sportieve, samengestelde familie, met politiek conservatieve denkbeelden maar in andere zaken best vooruitstrevend en in alle opzichten zeer ambitieus. De afgelopen jaren was bijna niemand bereid geweest herinneringen op te halen aan Máxima’s leven in Argentinië.

Het boek is het eerste deel van een tweedelige ‘biografische schets’ van de op 17 mei vijftig jaar wordende koningin Máxima. Het boek waaraan Luyten sinds 2018 heeft gewerkt, handelt over de afgesloten Argentijnse levensfase van Máxima en eindigt rond 1999, wanneer een Nederlandse prins haar wereld binnenstapt. Er was eenvoudig te veel materiaal voor het oorspronkelijk geplande ene boek, mede omdat Luyten vele tientallen pagina’s wijdt aan de turbulente geschiedenis van Argentinië. Het is de bedoeling dat het tweede deel Vaderland eind volgend jaar klaar is. Dat gaat over de Nederlandse jaren van Máxima.

Luyten wil het niet een biografie noemen en twijfelde lang of ze het verzoek van uitgeverij De Bezige Bij zou aannemen. Een levensbeschrijving is beter te maken wanneer de hoofdpersoon niet meer leeft, zo schrijft ze in haar voorwoord. Bij een koningin geldt dat nog meer. Er zijn dan maar weinig mensen bereid openlijk over haar te spreken. “Discretie is gebleven”, aldus Luyten. Ook de koninklijke archieven blijven gesloten en medewerking in de vorm van diepgaande gesprekken met Máxima of andere leden van het Koninklijk Huis zat er ook niet in. Maar dat gaf als voordeel dat er in het paleis of bij het ministerie van Algemene Zaken niemand over haar schouder hoefde mee te lezen.

LEES OOK:

Zo eert Nieuw-Zeeland prins Philip

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.