Voor Japans hof geldt: regel is regel
30 oktober 2014
De Nederlandse media bij het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Japan zijn woensdag en donderdag al een paar keer in aanvaring gekomen met de onwrikbare regels voor toegang tot het terrein van het keizerlijk paleis en het Akasaka paleis, het gastenverblijf van de Japanse regering waar het koningspaar donderdagavond werd ontvangen voor een diner.
De botsing is er een van culturen. Nederlanders vinden zichzelf flexibel en pragmatisch, en buigen de regels het liefst in eigen voordeel. Japanners doen het tegenovergestelde. Toegang voor drie fotografen tot het paleis betekent ook echt toegang voor drie fotografen. Dan kan er niet nog een vierde mee worden genomen. Op diezelfde wijze is een verslaggever alleen iemand die pen en notitieblok hanteert. In de modernere variant van de journalist – iemand die ook foto’s en filmpjes maakt bijvoorbeeld – voorziet het systeem niet.
"We lopen misschien 10 tot 15 jaar achter”, aldus één van de begeleiders van de Nederlandse persgroep donderdag op het paleisterrein. Mengeling van functies kennen ze niet, zo legde hij uit. En ja, de regels zijn streng. "In het paleis zijn ze het strengst van allemaal.”
Mobieltje
De Japanse verslaggevers stonden dan ook braaf in het gelid, in rijen van drie achter elkaar, opgesteld om te zien hoe het Nederlandse bezoek door keizer en keizerin werden verwelkomd voor een informele lunch. Iedereen was doodstil en niemand die, zoals overal elders in de wereld inmiddels gebruikelijk, ook camera of mobieltje – voor Twitter of Facebook – hanteerde.
Op één Nederlandse televisieverslaggever na, die werd omsingeld door Japanners die zich met de situatie geen raad wisten. Ze hadden al tientallen keren nee gezegd, hem gevraagd zich buiten het zicht van alles en iedereen op te stellen, maar de telefoon kwam op het moment suprême toch tevoorschijn, en ingrijpen kon niet zonder keizer en koning te hinderen.
Bij de ontvangst van het koningspaar door premier Shinzo Abe werd Willem-Alexander wel gestoord toen het Japanse protocol midden in een zin van de koning opeens een signaal gaf dat alle aanwezige media meteen de zaal moest verlaten. Vraag aan een hulpeloze begeleider: wat nu als de keizer aan het woord was, zou die dan ook worden onderbroken? "Nee”, was het antwoord. "Waarom de koning dan wel?” Geen antwoord. Het was tijd om te gaan, en dus werd Willem-Alexander onderbroken. "Regel is regel.”