Placeholder

Video: Willem-Alexander en Máxima bij Remembrance Sunday

Koning Willem-Alexander heeft zondagmorgen een krans gelegd aan de voet van de Cenotaaf, het Britse oorlogsmonument in Whitehall, in het hartje van Londen. Dat de koning deelnam was om de Britten te bedanken voor hun aandeel in de bevrijding van Nederland 70 jaar geleden. Aan de krans zat een kaart met opdracht aan de "Britse mannen en vrouwen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Het Koninkrijk der Nederlanden zal eeuwig dankbaar zijn voor de Britse rol bij zijn bevrijding."

Koning Willem-Alexander plaatste zijn krans tijdens Remembrance Sunday, de Britse Dodenherdenking die jaarlijks op de tweede zondag van november wordt gehouden. Het was volgens Britse media de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd daadwerkelijk deelnam aan de plechtigheid.

Koningin Máxima keek vanaf het balkon van het naast gelegen ministerie van Buitenlandse- en Gemenebestzaken toe. Ze was daar overigens niet alleen. De Britse koninklijke familie had zich ook opgesplitst. Máxima werd op het balkon gesecondeerd door Tim Laurence, de echtgenoot van prinses Anne, en door Sophie, gravin van Wessex en Catherine, hertogin van Cambridge. Voor alle vier gold dat hun partners wel actief deelnamen aan de ceremonie door een krans te leggen.

Op een tweede balkon bevonden zich ook de hertog en hertogin van Gloucester, prinses Michael van Kent en haar schoonzus prinses Alexandra van Kent. Prins Michael van Kent ontbrak, zijn broer de hertog van Kent – een neef van de koningin – was er wel.

Poppy wreath

De met veel militair ceremonieel gepaard gaande plechtigheid in Londen begon om precies 11.00 uur, het tijdstip waarop op 11 november 1918 de wapenstilstand inging waarmee de Eerste Wereldoorlog tot een einde kwam. Na twee minuten stilte en de Last Post was de Britse koningin Elizabeth de eerste die een zogenoemde 'poppy wreath' legde, gevolgd door Willem-Alexander en leden van de Britse koninklijke familie. Ook premier David Cameron en de Britse politieke leiders legden kransen.

De ceremonie was dit jaar enigszins bekort om te zorgen dat koningin Elizabeth (89) en prins Philip (94) niet zo lang buiten hoefden te staan.